Vanaf 1 juli 2020 hebben partners recht op vijf weken doorbetaald geboorteverlof. Een groot verschil met vroeger.
Toen kregen partners na de geboorte van hun baby maar twee dagen verlof. Eén dag voor de bevalling en één dag om aangifte bij de gemeente te doen.
Dat vond ‘Europa’ niet genoeg. Vaders moeten meer betrokken worden bij de opvoeding en verzorging van de kinderen. Vandaar dat Nederland in 2018 de Wet WIEG (Wet Invoering Extra Geboorteverlof) heeft aangenomen.
Het geboorteverlof voor partners is toen uitgebreid naar één keer een werkweek. Dit moest binnen vier weken na de geboorte worden opgenomen. De werkgever betaalt het loon gedurende dit verlof volledig door. Per 1 juli 2020 is dit geboorteverlof nog verder verruimd tot maximaal vijf (werk)weken.
Geboorteverlof voor werknemers in loondienst
Het geboorteverlof is bedoeld voor werknemers in loondienst. Om in aanmerking te komen, moet de werknemer de partner zijn van de moeder van het kind. Dit is het geval als de werknemer met de moeder van het kind is gehuwd of een geregistreerd partnerschap heeft of als zij samenwonen. Daarnaast wordt de werknemer als partner gezien wanneer hij of zij het kind erkent.
De werknemer die als partner wordt aangemerkt, kan het extra geboorteverlof opnemen wanneer de baby op of na 1 juli 2020 wordt geboren. Hierbij wordt eerst het geboorteverlof van een week opgenomen. De vijf weken geboorteverlof kan de werknemer vervolgens opnemen binnen zes maanden na de geboorte.
Werkgever kan uitkering aanvullen
Tijdens het geboorteverlof heeft de werknemer recht op een uitkering van het UWV van maximaal 70% van zijn of haar dagloon. De werkgever kan deze uitkering aanvullen tot 100% van het loon van de werknemer.
Een mooie regeling voor al die jonge aanstaande vaders!