Het wassen en bossen van lente-uien gebeurt bij Gerard Kouwenberg gestructureerd aan een compleet nieuwe verwerkingslijn.
Gerard Kouwenberg in Beek en Donk (Noord-Brabant) startte enkele jaren geleden met de teelt van lente-uien. Hij gebruikte in eerste instantie een preiverwerkingslijn voor het wassen, snijden en bossen van het product. Die installatie bleek een intensieve leerschool, resulterend in een compleet nieuwe verwerkingslijn die is toegespitst op lente-uien.
De geboste lente-uien, ook wel salade-uien genoemd, worden geleverd van medio mei tot begin november. De eerste teelten komen uit perspotten met 8 planten in een pot. Daarna stapt Kouwenberg over op naakt precisiezaad dat hij zaait op eindafstand.
Valse meeldauw maakt product onverkoopbaar
Het grootste risico in de teelt is valse meeldauw, vooral onder vochtige omstandigheden. De schimmel kan al twee weken in het gewas zitten, voordat de symptomen zich openbaren. Als dat gebeurt is het product onverkoopbaar, omdat de schimmel vlekken op het blad geeft. Alleen preventieve behandeling is mogelijk.
Leergeld betalen bij onkruidbestrijding
Onkruidbestrijding is niet eenvoudig in een open gewas als lente-ui. Maar Kouwenberg heeft dit goed onder de knie. Dat kostte wel wat leergeld. “De eerste adviezen kwamen van een deskundige in de uien. In dat gewas kun je in het tweede vlagstadium een bestrijding uitvoeren. In lente-uien ruim je dan ook het gewas op. Dat moesten we wel ontdekken.”
Lees meer over het lente-uienbedrijf van Gerard Kouwenberg in Groenten & Fruit nummer 15, bekijk de digitale editie