Het verwijderen van gangbaar product uit de schappen voor biologisch is geforceerd, niet nodig en wakkert tegenstellingen aan.
Je ziet het steeds vaker: Een supermarktketen besluit gangbaar product uit het schap te halen en te vervangen voor biologisch. Gejuich alom. PLUS deed het met melk en aardappelen. Is dit moedig, vooruitstrevend, of betuttelend en imagogericht? Er zitten veel kanten aan deze ontwikkeling, te beginnen voor gangbare telers. Stel, je teelt prei in een klein dorpje met een buurtsuper. Je teelt gangbare prei en je supermarkt wordt een PLUS. Dan kan het straks gebeuren dat jouw product niet goed genoeg geacht wordt voor je mede-dorpsgenoten. Dat wakkert waarschijnlijk niet de trots op je bedrijf aan binnen het dorp.
Weghalen vrije keuze
Dat gevoel van de teler is misschien klein bier vergeleken met grote thema’s als verduurzaming. Beleidsmakers en onderzoekers discussiëren steeds openlijker over het weghalen van die vrije keuze voor consumenten. Het idee erachter is dat als consumenten zelf niet de duurzame keuze maken, ze gedwongen moeten worden. Echter, daar komt dit beleid op glas ijs. Er is een stevige richtingenstrijd tussen biologisch en (grootschalig) gangbaar. Hoe groot is dat voordeel van biologisch voor milieu en natuur? Als u die richtingenstrijd interessant vindt, kunt u er films over kijken, zoals Paved Paradise.
Bovendien: Bij de beoordeling van topkeurmerken ziet Milieu Centraal geen groot verschil tussen EKO en On the Way to PlanetProof of Beter voor Boer en Natuur van Albert Heijn. En dan willen de supermarkten de lat voor deze gangbare keurmerken ook nog verhogen.
Betere boterham?
Aan het stoppen met verkoop van gangbaar product kleeft nog een voordeel, stellen de voorstanders. Biologisch biedt de beste kans op een goede boterham voor de telers. De eerlijke prijs wordt er namelijk het best gegarandeerd.
Dus als die preiteler eerder in dit verhaal omschakelt naar biologisch is het probleem in zijn dorp in ieder geval opgelost. De kans op een stabiel eerlijk inkomen is daarmee ook gestegen, denken de voorstanders. Een mooie wereld zou dat zijn.