Groenten & Fruit Actueel
||
Premium

‘Vertrouwen in toekomst voor bataat’

Belangrijk is volgens Verschure wel dat méér Nederlandse telers aan de slag gaan met bataat.
Het rooien van bataat. Foto: Bram Becks Fotografie

Het rooien van bataat. Foto: Bram Becks Fotografie

De teelt en afzet van bataat ging de afgelopen jaren niet altijd van een leien dakje bij Pieter Verschure in Aarle-Rixtel. Inmiddels is hij daarover een stuk positiever. Onder meer omdat Verschure bijna alle bataat die hij in oktober rooide al heeft kunnen leveren aan de fritesindustrie.

“Eind november waren we bijna alles kwijt. Andere jaren bleven we er soms tot juni mee zitten”, vertelt hij begin januari. “Dat het nu vlotter liep, had alles te maken met het hogere droge stofgehalte. Dat is van cruciaal belang bij de fritesproductie. Een paar jaar geleden haalden we een droge stofgehalte van 14 à 15%, nu zaten we tegen de 20%. Dat is te danken aan teeltmaatregelen die we de afgelopen jaren namen. Zo zijn we gaan bemesten met spoorelementen, zorgen we voor een juiste pH en voldoende kali in de bodem en brengen we – bij het maken van de ruggen – PhytoStart bij de wortels.”

Mis geen enkel topverhaal van Groenten & Fruit

Dit Premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees.

Lees alle premium artikelen met eindeloze toegang

Speel beter in op jouw markt met actuele prijzen

Loop voorop in de sector met diepgaande inzichten

Beleef journalistiek van topniveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Jeroen Verheul

Jeroen Verheul

Ton van der Scheer

Ton van der Scheer

Stan Verstegen

Stan Verstegen

Peter Visser

Peter Visser

Wekelijks up-to-date

Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.

Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers