Wiettelers in het wietexperiment met de overheid verdienen schadeloosstelling voor de vertraging. Dat zegt burgemeester Paul Depla van Breda, één van de tien deelnemende gemeenten in het experiment.
Ook André Knottnerus, voorzitter van de voormalige adviescommissie Wet gesloten coffeeshopketen, zegt dat het cruciaal is dat de telers gelijktijdig kunnen leveren aan de coffeeshops. “Als men langer bepaalde investeringen in de lucht moet houden die zich niet terugbetalen, dan moet je oplossingen vinden en misschien ook de beurs trekken.” Hij zei dat in radio- en tv-programma Pointer.
Wiettelers die deelnemen aan het wietexperiment moeten schadeloos worden gesteld, als ze moeten wachten om de markt op te kunnen. Dat zegt burgemeester @PaulDepla van #Breda Luister hier naar de uitzending: https://t.co/UDELGm3Ugv
— Pointer (KRO-NCRV) (@pointer_kroncrv) December 13, 2021
Snel starten met paar telers onverstandig
In het experiment verkopen coffeeshops in tien deelnemende gemeenten gedurende vier jaar gereguleerde wiet en hasj. De producten worden geproduceerd door maximaal tien geselecteerde telers. Een aantal telers heeft door problemen in het selectieproces nu een jaar eerder toestemming in de proef gekregen en doet al investeringen. Het is volgens beide betrokkenen bij het experiment belangrijk dat de proef past start als voldoende telers een breed assortiment aanbieden.
De proef mislukt als een beperkt aantal telers alvast kan starten als ze klaar zijn voor productie. Knotterus: “Stel dat één of twee telers al hun aanbod op de markt brengen, dan kan dat nooit zo’n breed aanbod zijn als we eigenlijk nodig hebben. Dus wat mij betreft bieden alle telers gelijktijdig aan. Want als je meer dan honderd varianten aanbiedt, is de slagingskans van het experiment veel hoger. Dat is een heel cruciaal punt.”
‘Experiment eigenlijk achterhaald’
De burgemeesters van de zuidelijke gemeentes die meedoen aan het wietexperiment – Breda, Tilburg, Heerlen en Maastricht – vinden dat er haast moest worden gemaakt met de uitvoering. “Eigenlijk”, zegt Depla, “wordt Nederland al ingehaald door andere Europese landen, en is een experiment misschien achterhaald.”
De legaal geteelde wiet had deze herfst in de deelnemende coffeeshops moeten liggen, maar het ministerie van Justitie streeft nu naar de tweede helft van 2022. Een aantal telers zegt tegen Pointer dat ze die periode ook niet halen en dat het realistischer is dat het 2023 wordt.