Doorgaan naar artikel

‘Vertegenwoordiger had dit ook nog nooit zo meegemaakt’

Arno Engel Oudkarspel was vorige week woensdagmiddag zijn GlobalGap-papieren aan het invullen. Dat doet hij niet omdat hij dat zo’n leuk werkje vindt, maar puur omdat de situatie hem ertoe dwingt. “Dit schrijfwerk zou ook wel ’s avonds kunnen. Als de jongens in de schuur met kool bezig zijn, ben ik er ook altijd wel bij.”

Er zit geen beweging in de sluitkoolafzet, en dat is bepaald niet bevorderlijk voor de stemming. “Dat de prijsvorming nu is zoals die is, dat is nog tot daaraantoe, maar er is gewoon geen handel. Voor die paar centen die de kool nu opbrengt, moet je leuren. Onze inkoper – bij The Greenery – heeft een paar honderd ton in de cel staan, daar kan hij ook geen kant mee op. Vorige week ging nog wat weg voor 5, 6, 7 cent, nu is er zowat niets te verkopen. Gisteren zijn er bij mij 2 dozen weggegaan, vandaag niets.

Daarstraks sprak ik een vertegenwoordiger van een zaadfirma. Hij loopt al een behoorlijk tijdje mee, maar kon zich niet heugen dat het eerder ooit was zoals het nu is.”

Er valt alleen wat eer te behalen aan de kleine maten. “Daarin rommelt het nog wel wat, daar gaan we eerstdaags mee beginnen. Gisteren (23/1) heb ik ook nog een pallet Everest-kool weg gedaan, met 6 stuks in 10 kilo, voor 27 cent per kilo. Die hadden we uitgesorteerd uit de grote maten.”

Partijen buiten de koeling

Bovendien staan er nog steeds partijen kool buiten de koeling, waarvan de kwaliteit op den duur ook niet beter wordt, en waarvoor iets meer opknapwerk nodig is. Engel: “We hebben zelf ook nog 50 ton in de hal staan. Dat is op zich niet zo veel: als het loopt met de afzet, is die kool zo weg. Maar nu is het een hele strijd.”

In omringende productiegebieden is het niet beter, heeft hij uit de eerste hand. “Van een Duitser. Hij stopte voor een praatje toen ik langs een dijk bezig was met ploegen. Ik heb hem in mijn beste Duits verteld over de situatie bij ons, hij maakte duidelijk dat de situatie bij hun vergelijkbaar was.”

Zelfde voet verder

Hij vervolgt: “We gaan het komend seizoen wel zowat hetzelfde doen als dit jaar. Dat geldt in ieder geval voor de vroege kool. “Daarmee zijn we nooit de allervroegste. We gaan altijd wel met bewaarkool door tot in augustus. Eerder zullen we dit jaar ook wel niet leeg zijn, verwacht ik. Als dat wel zo is, dan is het goed gegaan.” Engel zet zijn vroegste planten rond 20 april, is de bedoeling. “Ik moet ze nog bestellen. Dat moet van de week gebeuren, dan worden ze eind januari gezaaid.”

Opnieuw draineren

Het land ligt al klaar. “Op de zondag na de Rodeko-beurs hebben we het laatste stuk nog omgelegd, en waren we net klaar met het opnieuw draineren van zo’n 10 hectare land. We hebben wel een spuit voor doorspuiten van de drains, maar op een gegeven moment voldoet dat niet meer, dan moet je vervangen.”

Auteur: Joost Stallen

Share this

Afbeelding
Arno Engel

sluitkoolteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin