Het is onwaarschijnlijk dat overdracht van het CABY-virus bij komkommer plaats kan vinden via gebruikte steenwolmatten.
Het is bekend dat katoenluis Cucurbit aphid-borne yellows virus (CABYV) kan verspreiden. Een aantal telers vroeg zich af of er ook besmetting van nieuwe planten kan plaatsvinden via wortelresten in hergebruikte steenwolmatten. Dit omdat, na een eerste teelt met virusaantasting, binnen enkele weken na herplanten al weer virussymptomen werden waargenomen in de tweede teelt.
Virus niet terug te vinden in wortels
In opdracht van Glastuinbouw Nederland heeft stichting Control in Food & Flowers hier onderzoek naar uitgevoerd. Maar in wortels van gebruikte steenwolmatten, waarop volgens de telers eerder CABYV-besmette planten hadden gestaan, kon dit virus niet aangetoond worden.
Geen besmette planten vastgesteld
Ook na het planten van komkommers, in een teeltproef op de gebruikte steenwolmatten, kon in bladmonsters geen CABYV-infectie aangetoond worden gedurende zes weken na planten.
Het is op grond van deze proef niet uit te sluiten, maar het lijkt dus heel onwaarschijnlijk dat overdracht vanuit besmette steenwolmatten kan plaatsvinden. Tot nu toe is in alle experimenten met CABYV die door andere onderzoekers uitgevoerd zijn, alleen overdracht door bladluizen aangetoond.