Aardbeiteler Frank Boeren in Meerle trekt zijn verse teelt onder glas met het ras Sonata naar voren, door de teelt te belichten met Son-t lampen in combinatie met een wkk. De warmte die de wkk oplevert, wordt aangewend voor de verse teelt en voor een doorteelt met het ras Elsanta.
Boeren deed zijn aanpak afgelopen vrijdagavond uit de doeken tijdens een bijeenkomst op zijn bedrijf voor aardbeitelende collega’s die leveren aan CLTV in Zundert. Boeren levert aan Coöperatie Hoogstraten.
De Son-t lampen kunnen met een belichtingscapaciteit van 80 micromol (7.000 lux) de piek in de productie van een verse teelt dusdanig naar voren halen, dat die rond 1 mei beëindigd kan worden. Deze planting ging net na Kerst op de goten, met de pluk vanaf de eerste week van maart. “Je forceert weliswaar, maar zorgde dat we in de week voor Pasen een mooie productie hadden. Ik hoop nu nog een halve kilo per vierkante meter te plukken, of nog iets meer”, aldus Boeren afgelopen vrijdag.
Uitwisseling met doordragers
De verse teelt wordt uitgewisseld voor het doordragende ras Murano. Deze planten – in minitrays – worden op het trayveld voorgetrokken. De oogst van deze doordrager gaat door tot 25 augustus, en wordt gevolgd door een najaarsteelt met Elsanta met de productiepiek in november en vooral in december.
Boeren schafte de wkk aan in 2013, in dat zelfde jaar werd het groeilicht aangebracht. Het eerste jaar stond er een teelt met Clery en Sonata onder de lampen: Clery bleek gevoelig voor tipburn, met Sonata ging de teelt goed.
Belichtingsduur ingekort
De lampen branden in het begin van de teelt van 1 uur ’s nachts tot uiterlijk 5 uur in de middag, afhankelijk van de natuurlijke instraling. In de loop van de teelt wordt de belichtingsduur ingekort door te belichten vanaf 5 à 6 uur in de ochtend. De wkk levert het surplus aan elektriciteit aan het openbare net. “Vorig jaar hebben we bijna geen gas bij hoeven te stoken, dit jaar een beetje meer.”