Het gewas bij Noorland Paprika in IJsselmuiden staat goed in balans.
Ton Noorland: ”De laatste weken hebben we steeds een vrij constante productie. Ook voor de komende periode zie ik op ons bedrijf nog geen pieken en dalen komen. De takken onderling verschillen wel erg van elkaar. Er zijn takken die leeg zijn en takken die 10 dagen geleden helemaal gezet zijn. Juist die onderlinge verschillen maken dat de productie gemiddeld zo gelijkmatig blijft.”
Grofheid
Bij heel warm weer loopt de grofheid van de vruchten iets terug. “Maar als het een week ietsje koeler is, zie je die grofheid weer naar je toe komen. Momenteel (week 25) is het grootste deel 180-220, op de voet gevolgd door 220-260. Ik teken er voor als het blijft zoals het nu is.”
Schermen tegen zon
Het gewas is goed door de warme periodes heen gekomen, ondanks het ontbreken van een coating op het kasdek. Het gebruik van het scherm is afdoende. “Voor het gewas zou dat niet eens nodig zijn. We zijn ook geen voorstander van zon wegschermen. Maar het is meer om de vruchten op de scherpste uren even te beschermen en zonnebrand en verbrande schouders te voorkomen. We hebben een dubbel scherm, waarvan de doeken tegen elkaar in dicht lopen. Dat werkt prima. Het zijn extra heldere schermdoeken, maar ook bij heel zonnig weer helpen die voldoende.”
‘Aan de EC zie je wat er in het gewas aan de hand is. Op het moment dat het gewas aan de groei gaat, zie je de EC dalen’
‘EC is goede graadmeter’
Bij de klimaatinstellingen wordt opgestookt naar 21 graden Celsius, om een halve graad daarboven af te luchten. De nachttemperatuur staat op 18 graden Celsius ingesteld, zonder voornacht. “Dit gewas kan best wel wat aan qua temperatuur.”
Er wordt 2,4 tot 2,5 EC aan voeding meegegeven, wat resulteert in ongeveer 2,9 in de mat. Er wordt niet ontzettend actief gewerkt met EC-verlagingen bij meer zon. “Wij werken met een dagvoorraad. Dan lukt het niet om ineens een paar tienden in EC naar beneden te gaan.”
De EC is een goede graadmeter voor de gewasontwikkeling. “Aan dat cijfer zie je wat er in het gewas aan de hand is. Op het moment dat het gewas aan de groei gaat, zie je de EC dalen.”
De pH blijft ook goed op waarde. De gift van 5,2 is terug te zien als even onder de 6 in de mat.
Direct ingrijpen
Qua schimmelziektes, zoals Fusarium en Botrytis, is er niets waar te nemen in het gewas. De plaaginsecten-druk is ook laag. “Hier en daar een spintje, een heel enkel rupsje en een heel enkel luisje. Het is allemaal te beheersen. Orius kom je behoorlijk tegen in het gewas.Eén medewerker die voor het grootste deel is vrijgemaakt voor het waarnemen en een app waar alle medewerkers melden als ze wat zien, blijft z’n revenuen geven en werkt fantastisch. Constateren en direct ingrijpen.”
Zaterdags niet oogsten
Gewaswerk blijft beperkt tot de standaard rondes indraaien en toppen. “We gaan iedere 2 weken rond. Dat proberen we de zomer vol te houden.” Voor het oogsten wordt elke week rondgegaan.
Op zaterdag wordt in principe niet geoogst. Het is effectiever om dat niet te doen op zo’n relatief korte werkdag. Ook het personeel werkt liever in de week even langer door, dan op zaterdag terug te moeten komen. “En als we tijd tekort komen in de week, dan laten we liever iets van het toppen liggen voor de zaterdag.”
Uitzendkrachten
Het lukt tot nu toe steeds om al het werk af te krijgen. “Al merk je dat het – ten opzichte van jaren geleden – wel ietsje lastiger is geworden om steeds voldoende uitzendkrachten te vinden voor het echte aanvullende seizoenswerk in de periodes dat het echt heel druk is. Gelukkig hebben we hier in de buurt ook altijd nog een redelijk aanbod van scholieren en studenten.”
Auteur: Peter Visser