Vollegrondsgroentelers maken zich grote zorgen over de plannen rond verplichte gewasrotatie, bufferstroken en het inzaaien van vanggewassen zoals die in het concept 7e Actieprogramma Nitraatrichtlijn vermeld staan. LTO Nederland noemt de plannen rampzalig.
Zeker gespecialiseerde vollegrondsgroentebedrijven met bloemkool of prei hebben intensieve teeltplannen. Als zij één keer in de drie of vier jaar op een perceel verplicht een rustgewas moeten telen, vrezen sommige voor het voortbestaan van hun bedrijf omdat hun inkomen dan onder druk komt te staan. Het ministerie van LNV kijkt naar de mogelijkheden om dat te ondervangen met middelen uit het Europese Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Maar volgens een bloemkoolteler is daarin ook sprake van verplichte rustgewassen en worden GLB-gelden ingetrokken als daaraan niet wordt voldaan. Daarbij gaat het om € 1.000 per hectare, bij grotere bedrijven kan het dan om substantiële bedragen gaan.
Lees ook: LNV: verplichte bufferstroken en gewasrotatie
Vanggewassen zaaien
Op zand- en lössgronden zou per 2023 uiterlijk op 1 oktober 60% van het areaal ingezaaid moeten zijn met een vanggewas. Vanaf 2027 wordt dat op alle percelen na het hoofdgewas verplicht. Dat zou betekenen dat telers vastlopen bij herfstteelten van bijvoorbeeld bloemkool, prei of bladgewassen, maar ook bij een gewas als (bewaar)peen, dat nu veelal na 1 oktober gerooid wordt. Of bij bewaarkool, dat nu in de loop van oktober de koelcellen in gaat. De gevolgen voor bijvoorbeeld een teelt als winterprei zijn vooralsnog onduidelijk.
Rampzalige plannen
Tineke de Vries noemt als portefeuillehouder Bodem&Water van LTO Nederland de voorgenomen plannen rampzalig voor de akkerbouw en vollegrondsgroenteteelt. “Er is geen economische doorrekening verricht en er zullen zeker nog meer maatregelen nodig zijn omdat nu al duidelijk is dat we de KRW (Kader Richtlijn Water) nooit gaan halen. Wij hebben als LTO Nederland in de aanloop naar dit 7de actieprogramma heel veel informatie aangedragen, maar daar is helemaal niets mee gedaan. Deze plannen zijn achter een bureau bedacht, zonder dat er goed over de consequenties is nagedacht. Alles is geschreven om maatregelen juridisch te kunnen borgen.”
#MESTBELEID | Het gisteren gepubliceerde 7e Actieprogramma Nitraatrichtlijn wordt zeer ingrijpend voor #boeren en #tuinders
In een LTOexplainer op YouTube vertelt portefeuillehouder Tineke de Vries wat het #7eAPN inhoudt en waar pijnpunten zitten https://t.co/mjerEj5ICH pic.twitter.com/TSiW8cZYUQ
— LTO Nederland (@LTONederland) September 7, 2021
Gevolgen keten-breed
De Vries wijst er nog op dat de maatregelen niet alleen gevolgen hebben voor de productie, maar voor de keten als geheel. Immers, de continuïteit van levering van groenten uit Nederland komt in gevaar.
Oproep aan telers
LTO Nederland roept telers op hun zorgen, maar ook concrete knelpunten, aan te dragen via de leden van de betreffende vakgroepen. Dit ter onderbouwing van de gevolgen als deze maatregelen doorgang vinden. Maar ook om te kijken naar alternatieven, zoals goed bodembeheer, om deze maatregelen van tafel te krijgen.