Start-ups dreigen de dupe te worden van de kabinetsplannen voor belasting op vermogen. Innovatie in teelttechniek komen steeds vaker voort uit dergelijke kleine bedrijfjes, die op papier snel in waarde kunnen stijgen.
Vorig jaar zette na lange procedures de rechter een streep door de heffing op het fictief rendement van 4% van vermogens boven een drempel van € 50.000. Die zogeheten box 3 is in het tweede paarse kabinet eind vorige eeuw bedacht door staatssecretaris Willem Vermeend. Deze moet nu op een andere manier belastingopbrengsten gaan uit vermogens gaan halen. De huidige staatssecretaris van Financiën Marnix van Rij wil dat doen door een vermogensaanwasbelasting.
Niet cashen wel betalen
Groei van vermogen door beleggingswinsten en aandelen van bedrijven die in waarde stijgen zou, als de plannen doorgaan, vanaf 2027 belast worden. Ook al gaat het om winst op papier. Dat is met name pijnlijk bij start-ups en scale-ups. Aandelen in veelbelovende start-ups kunnen snel meer waard worden. Maar daadwerkelijk cashen is meestal niet of nauwelijks mogelijk, zeker niet wanneer die aandelen in handen zijn van medewerkers van startende bedrijfjes, die doorgaans nog geen winst maken.
Techleap bezorgd
Start-up belangenbehartiger Techleap maakt zich dan ook grote zorgen over de plannen van Financiën. Eerder dit jaar kwam de organisatie, met als boegbeeld prins Constantijn, al met de constatering dat in Nederland start-ups veel minder makkelijk geld ophalen dan in ons omringende landen, zoals met name Zweden, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. Dat wordt er alleen maar slechter op als investeerders worden afgeschrikt met een belastingaanslag op papieren winst.