De omvorming van Univeg naar de kernactiviteit groente- en fruithandel verloopt moeizaam. Divisies zoals snijbloemen en planten enerzijds en logistiek en transport anderzijds staan ruim een half jaar later nog altijd in de etalage.
De Belgische krant De Tijd wijt de moeilijke zoektocht naar kopers aan het huidige financiële klimaat. Volgens de krant is het moeilijker kopers te vinden die financiering los krijgen banken.
Eind vorig jaar ging een eerste deel van de bloembollen – de Amerikaanse divisie – naar Garden State Bulb, en recent werd ook het Nederlandse deel (Vanderschoot) verkocht. Na de bloembollen moet ook nog de divisie snijbloemen en planten de deur uit. Drie ondernemingen zorgen daar samen voor 200 miljoen euro omzet. Tot slot is er nog de kleinere divisie logistiek en transport.
Door voor 500 miljoen euro te saneren op een omzet van 3,1 miljard euro wil Univeg financieel sterker staan. Om de handelsactiviteiten in groenten en fruit te kunnen versterken, neemt Univeg afstand van logistiek, bloemen en planten. Ook de productie van fruit en groente zal niet langer in eigen beheer gebeuren.
Een nog grotere uitdaging is naar verluidt de afsplitsing van de 8.000 hectare plantages en boomgaarden. De juridisch-technisch complexe procedures vragen veel tijd. Voor de productieactiviteiten worden officieel investeerders gezocht, maar aangenomen wordt dat het de bedoeling is dat Univeg-stichter Hein Deprez met enkele partners de activiteiten overneemt.
Bron: Vilt.be