Doorgaan naar artikel

Verimark laat steken vallen tegen koolmot

Het is onduidelijk wat de reden is, maar de werking van het insecticide Verimark in kool is in diverse gevallen minder dan verwacht. Vooral de druk van koolmot is opvallend hoog, met veel schade tot gevolg.

In proeven en demo’s voorafgaand aan de toelating van Verimark, viel de goede werking keer op keer op in de aanpak van koolvliegmaden, met een uitstekende nevenwerking tegen insecten als aardvlooien en rupsen van de koolmot.

Vooral de lange werkingsduur van wel 6 tot 8 weken op koolmotrupsen, was veelbelovend. “In de praktijk zijn de resultaten veel wisselvalliger”, aldus gewasbeschermingspecialist Nico van Langen van CAV Agrotheek in Wieringerwerf.

‘Werking minder dan in proeven’

Vorig seizoen bleef de werkingsduur soms beperkt tot enkele weken. Dit jaar lijkt zich dat te herhalen. “De werking duidelijk minder dan in proeven. Is dat toeval? Kijkend naar de huidige situatie is duidelijk dat er wat loos is, want we zien opvallend veel koolmotrupsen. Zelfs in sluitkool is er ongekend veel schade, met kool die compleet doormidden is gevreten”, aldus Van Langen.

Rupsen van de koolmot hebben het hart van een kooltje compleet weggevreten. Nico van Langen van CAV Agrotheek: "Nog nooit zo gezien." - Foto: CAV Agrotheek

Rupsen van de koolmot hebben het hart van een kooltje compleet weggevreten. Nico van Langen van CAV Agrotheek: “Nog nooit zo gezien.” – Foto: CAV Agrotheek

Twijfel

Van Langen staat niet alleen in zijn bevindingen, want ook onder bloemkooltelers is onrust ontstaan over de beperkte werking van Verimark. Ze maken kanttekeningen bij de werkingsduur of vragen zich af of het middel bij een snelle groei van het gewas wel voldoende wordt herverdeeld. Om de insectendruk voor te blijven of te verminderen wordt Coragen ingezet, of wordt gespoten met pyrethroïden.

Strategie herzien

Van Langen: “Verimark is een heel goed middel, maar het garandeert niet dat er geen problemen kunnen ontstaan”. Volgens hem is het te overwegen om de huidige strategie bij de insectenbestrijding te herzien. “Dit voorjaar zagen we in Noord-Holland in week 22 de eerste koolmotten. Die eerste vlucht duurde wel twee tot drie weken. In die tijd kan een mot wel 60 tot 80 eitjes leggen. We waren gewend pas te spuiten zodra de eerste rupsen zichtbaar werden. Daarmee redden we het blijkbaar niet.”

Andere aanpak

Een alternatieve aanpak gaat in de richting van behandelen bij signalering van de eerste vlucht motten. “Met een middel met de langste duurwerking: Benevia. Dus niet meer wachten totdat je de rupsen ziet, want in die tijd krijgt het gewas ook meer hartbladeren, en kunnen rupsen zich steeds beter in dat hart verschuilen, onbereikbaar voor welk middel dan ook.”

Herhalen

Als de eerste vlucht langen dan één week duurt, moet binnen tien dagen een tweede bespuiting uit met een middel uit een andere chemische groep zoals Affirm of Tracer, adviseert Van Langen. Verder is belangrijk niet onder zonnige omstandigheden te spuiten, omdat insecticiden makkelijk afgebroken worden door het uv in het zonlicht.

Omdat specifieke rupsmiddelen vaak translaminair zijn, hebben ze ongeveer vier uur nodig om in het blad opgenomen te worden. Translaminaire middelen dringen door het blad van het gewas heen, waardoor de onderkant van het blad bereikt wordt. Hierdoor werkt het middel zowel aan de bovenkant als aan de onderkant van het blad.

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

Oud-redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin