Groenten & Fruit Actueel
||

Vergunningsaanvraag is volgende stap warmtenet Noordpolder Oostland

Gemeente Lansingerland buigt zich over een aanvraag voor het aanleggen van een aardwarmtenet in de Noordpolder.
Oostland werkte aan verduurzaming van de glastuinbouw door meer CO2-neutrale warmte door de bestaande warmtenetten te laten stromen en via uitbreiding van het netwerk. Foto: ANP

Oostland werkte aan verduurzaming van de glastuinbouw door meer CO2-neutrale warmte door de bestaande warmtenetten te laten stromen en via uitbreiding van het netwerk. Foto: ANP

De gemeente Lansingerland buigt zich over een aanvraag voor een vergunning voor het aanleggen van een distributienet voor aardwarmte in de Noordpolder in Berkel en Rodenrijs (Zuid-Holland).

Dat is een belangrijke stap in de verdere verduurzaming van de glastuinbouw in het gebied Noordpolder in Oostland. De aanvraag betekent dat de boring naar aardwarmte afgelopen zomer van 85 degrees Renewable genoeg warmte biedt om bedrijven in het gebied te beleveren.

Aanvankelijk was het warmtenet gepland voor twee aardwarmtebronnen. De Warmtecoöperatie Noordpolder was voor beide projecten in gesprek over aansluiting, maar het andere aardwarmteproject van Wayland Energy is vorig jaar stilgelegd. Het bedrijfsonderdeel van Wayland staat te koop. Dat is inclusief de vergunningen voor het aardwarmteplan en daarmee ook mogelijk aansluiting op het net.

Daartoe heeft het bedrijf nog wel een zogenoemde nieuwe aanvraag zoekgebied gedaan bij het ministerie van Klimaat en Groene Groei. Ook is de kans op een succesvolle boring vergroot van het project van Wayland. Beide (geplande) bronnen liggen 700 meter uit elkaar, waardoor kan worden aangenomen dat ze dezelfde opbrengst krijgen.  

Belangrijke stap voor warmte in Oostland

Volgens procesmanager warmte Hans van den Berg van Glastuinbouw Nederland is de aanvraag voor de vergunning een belangrijke logische volgende stap na de eerste boring. “Dat is de normale volgorde. Eerst moet je weten wat de capaciteit is die uit de put komt, dan wordt het netwerk aangelegd. In de praktijk is het aanleggen best een tijdrovende klus.”

In het gebied Oostland wordt gewerkt aan een grootschalige verduurzaming van de glastuinbouw. Dat gebeurt door meer CO2-neutrale warmte door de bestaande warmtenetten te laten stromen en via uitbreiding van het netwerk door onder meer de leiding in Berkel en Rodenrijs. Een consortium van instanties en bedrijven zoals Greenport West-Holland, Warmtesamenwerking Oostland en warmtecoöperaties zet daarvoor stappen. Het biedt kansen voor de minimale warmte die bedrijven jaarrond nodig hebben, de zogenoemde basislast, maar ook voor middenlast.

Wekelijks up-to-date

Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.

Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers