Vergunninganvragen voor kasuitbreiding of energie-installaties worden niet behandeld, meldt Glastuinbouw Nederland.
Oorzaak is de PAS-uitspraak van de Raad van State eind mei. Daarmee is de systematiek voor de omgevingsvergunningsaanvraag onderuit gehaald. Zonder dat systeem van het Programma Aanpak Stikstof (PAS) zijn provincies, gemeenten en omgevingsdiensten terughoudend geworden en staan aanvragen voorlopig on ‘hold’.
Glastuinbouw Nederland vreest dat de onduidelijkheid de herstructurering en energietransitie van de glastuinbouw zal treffen. Daarmee is ook de uitvoering van het Tuinbouwakkoord lastig geworden, stelt de belangenorganisatie die samen met VNO-NCW, Greenport Nederland en LTO aan de bel trekt bij het ministerie.
Veel onduidelijkheid
Uit Noord-Holland, Zuid-Holland en Gelderland ontving Glastuinbouw Nederland al telefoontjes van leden, die voorlopig geen vergunning krijgen. Ook bedrijven die onder de stikstofdepositienorm zouden blijven en met een melding konden volstaan, worden getroffen door het besluit.
“De uitspraak van de rechtbank heeft juist die meldingen onderuit gehaald”, aldus beleidsmedewerker Leonie Claessen van Glastuinbouw Nederland.
“We begrijpen dat bedrijven rond gevoelige gebieden nu individueel bij een aanvraag moeten bewijzen dat ze geen effect hebben op stikstofdepositie of dat herstellende maatregelen worden genomen. Maar hoe ga je om met bewijslast? Dat is onduidelijk.”
Niet onderaan de stapel
Glastuinbouw Nederland wil dat voor een oplossing ook naar de glastuinbouw wordt gekeken. “Er wordt gezegd dat de overheid eerst naar grote projecten kijkt. We moeten als sector niet onderaan de stapel komen. Ook de mensen van de klimaatonderhandelingen zijn betrokken bij het onderwerp. Het is onduidelijk hoe de tuinbouw de klimaatdoelstellingen nu kan halen.”
De PAS-uitspraak lijkt voor het glastuinbouwgebied in Deurne overigens juist goed nieuw.
Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/