Als de Raad van State omwonenden gelijk geeft, kan de bouw van het nieuwe distributiecentrum van Bakker Barendrecht onrechtmatig zijn.
De extra bebouwing op het perceel van Bakker Barendrecht aan de Laurierweg in Ridderkerk heeft gevolgen voor het verkeer op de nabijgelegen Rijksstraatweg. Dat stellen de stichtingen Oude Kern Rijsoord en Nieuw-Reijerwaard Comité. Ze hebben de Raad van State vrijdag gevraagd om de omgevingsvergunning waarin de extra bebouwing wordt geregeld, onderuit te halen.
“De bebouwing van deze strook maakt niet ineens alles anders”, zegt een gemeentewoordvoerster. De advocaat van Bakker Barendrecht sluit zich daarbij aan. “Door deze afwijking komt er geen andere verkeerscirculatie. De ontsluiting van het terrein blijft op de plek waar die al was bedacht.”
Toch bebouwd volgens inpassingsplan
Het distributiecentrum van Bakker Barendrecht, leverancier van groente en fruit voor Albert Heijn, is in aanbouw. Het geschil gaat volgens woordvoersters van de gemeente Ridderkerk om een strook grond van slechts 6 meter breed. Die was bedoeld als een toegangsweg naar laadstations voor vrachtwagens, maar wordt nu toch bebouwd.
Dat mag in afwijking van het provinciale inpassingsplan voor dit bedrijventerrein. De provincie heeft die afwijkingsmogelijkheid al in het inpassingsplan ingebouwd. “Daar maken we nu gebruik van”, zegt een gemeentewoordvoerster.
Toename verkeersproblemen
Volgens de stichtingen zorgt de extra bebouwing toch voor een toename van de verkeersproblemen die er nu al op de Rijksstraatweg zijn. De gefaseerde ontwikkeling van het bedrijventerrein is al veranderd. Maar de vereiste goede verkeersoplossing is er nog steeds niet. Het gevolg is dat de Rijksstraatweg zeker 1.500 auto’s per dag te verwerken krijgt door het bedrijventerrein waar Bakker Barendrecht nu bouwt.
Een beloofde rotonde had de oplossing kunnen zijn. Maar die rotonde is er nog steeds niet. De bouw van grote bedrijven op het bedrijventerrein dreigt nu vooruit te lopen op een goede afwikkeling van het verkeer. En dat was volgens een woordvoerder van de stichtingen nadrukkelijk niet de bedoeling.
Rotonde is geen eis
“Die rotonde was wel het uitgangspunt voor de planvorming. Met die rotonde zou de Rijksstraatweg geen verkeer meer van het bedrijventerrein krijgen”, zegt de woordvoerder van de stichtingen. Overigens ontkent de gemeentewoordvoerster dat de rotonde in het inpassingsplan is voorgeschreven. “Er ligt alleen de eis van een adequate verkeersoplossing.”
‘Regels zijn streng’
Een van de rechters van de Raad constateerde dat de gefaseerde ontwikkeling van het bedrijventerrein niet zomaar kan worden veranderd. “De regels daarvoor zijn streng en het is zelfs strafbaar.” Maar volgens de gemeentewoordvoersters is de volgorde in de fasering niet veranderd. Er is bovendien de eis dat niet meer dan 40% van het bedrijventerrein mag worden bebouwd voordat er een goede verkeersoplossing is gerealiseerd.
Uitspraak over zes weken
De advocaat van Bakker Barendrecht reageerde geërgerd op de rechtszaak van de stichtingen. “Ze moeten niet over de ruggen van Bakker Barendrecht en andere ondernemers deze discussie met de gemeente uitvechten.” Maar daar zal de Raad van State weinig boodschap aan hebben. Iedereen die er belang bij heeft, mag nu eenmaal een overheidsbesluit aanvechten.
De Raad doet over zes weken uitspraak.