Onlangs is onze zoon met een job gestart in Dublin. Een goede reden om de trein te pakken en naar Ierland af te reizen. Nee, niet met het vliegtuig, maar klimaatvriendelijk met de trein. De reis is ook vakantie en je ziet nog eens wat onderweg in plaats van een saai wolkendek.
Ierland is naar verhouding dichtbij, maar toch voor ons onbekend. Een groen land net iets groter dan Nederland, met maar een derde aan inwoners. Toch is vanuit Ierland Europa gekerstend. Vandaar vertrokken bekende evangelisten Europa in. Het is daarom wellicht logisch dat je bij Trinity College het Book of Kells kunt bekijken: een bijbel die rond 800 is gemaakt met prachtige afbeeldingen, waar monniken jaren aan gewerkt moeten hebben. Het boek heeft zeereizen en oorlogen en branden weerstaan. Bijzonder om te zien hoeveel mensen naar dit boek komen kijken. De vraag die ik mij stelde: zouden we dit nu nog kunnen maken met onze kennis en ervaring?
Nog niet herontdekt
Een dag later reisden we af naar Newgrange. Een grote koepel gebouwd rond 3200 voor Christus. Het bouwwerk bestaat uit enorme stenen vergelijkbaar met Stonehenge, die kundig op elkaar gestapeld zijn. Het hele bouwwerk is voorzien van een groen dak. De koepel was waarschijnlijk bedoeld voor religieuze doeleinden en waarschijnlijk om de doden te eren.
Rond de kortste dag gedurende drie dagen schijnt door een nauwe opening het ochtendlicht recht naar binnen en verlicht dan de gehele ruimte. Ze wisten op onnavolgbare wijze de zon te vangen. Dit is met kunstlicht niet na te maken. Dit bouwwerk is ouder dan Stonehenge en de piramides van Egypte. Enorme stenen zijn voor dit project aangevoerd tegen de stroom in over de rivier de Boyne. Onze voorouders beschikten over kennis en ervaring die tot op heden nog niet herontdekt zijn. Hoe kan het toch dat zulke kennis verloren is gegaan?
We zijn met elkaar toch maar een stel domme wezens
Kennis van natuur en gezondheid
Een zelfde parallel zie ik in de land- en tuinbouw terugkomen. Onze voorouders lieten met minimale middelen planten groeien en bloeien. Ze hadden kennis van de natuur en wisten welke producten gezond voor hen waren en ze konden eten. Vandaag de dag zijn we deze kennis weer aan het terugvinden. Burgers gaan zich verdiepen in de natuur en sluiten zich aan bij boer-burgerprojecten. Er worden programma’s opgezet om weerbaar te kunnen telen en te ontdekken wat de natuur ons al geeft. Kennis over het bodemleven wordt weer opgezocht en verspreid.
Techniek is vooruitgang, maar ook verlies van kennis gebleken. We zijn met elkaar toch maar een stel domme wezens die denken slim te zijn. Waarom zijn we die opgedane kennis en ervaringen vergeten?