Groenten & Fruit Actueel
||

Verbod op overdag beregenen gewassen in deel Brabant

Brabantse Delta heeft een urenverbod ingesteld voor beregenen vanuit oppervlaktewater. Het koelen van fruitboomgaarden mag nog wel.

Laatst geüpdatet:

Waterschap Brabantse Delta stelt vanaf dinsdag 9 augustus een urenverbod in voor het gebruik van oppervlaktewater uit sloten, beken en rivieren -Foto: Stan Verstegen.

Waterschap Brabantse Delta stelt vanaf dinsdag 9 augustus een urenverbod in voor het gebruik van oppervlaktewater uit sloten, beken en rivieren -Foto: Stan Verstegen.

Waterschap Brabantse Delta heeft een urenverbod ingesteld voor beregenen vanuit oppervlaktewater tussen 7:00 en 19:00 uur. Het koelen van fruitboomgaarden mag nog wel.

Waterschap Brabantse Delta stelt vanaf dinsdag 9 augustus een urenverbod in voor het gebruik van oppervlaktewater uit sloten, beken en rivieren. Deze uitzonderlijke maatregel geldt van 07.00 tot 19.00 uur in het hele werkgebied van Brabantse Delta.

Uitzondering op het verbod is het koelen van fruitboomgaarden en het gebruik van oppervlaktewater als drinkwater voor vee. In een groot deel van het werkgebied geldt op dit moment al een totaal onttrekkingsverbod vanuit oppervlaktewater. Deze onttrekkingsverboden blijven ook gelden.

Gewoon te droog

De (grond)waterstanden blijven zakken, het regent niet en de temperaturen blijven hoog. Het is gewoon te droog. Hierdoor blijven ook de waterstanden in het buitenwater (Hollands Diep en de Maas) van het gebied Brabantse Delta dalen. Het waterschap kan hierdoor steeds moeilijker aan de watervraag voldoen en heeft daarom tot deze maatregel besloten.

Waterkwaliteit behouden

Door de droogte is er te weinig water beschikbaar om het hele werkgebied van Brabantse Delta, inclusief de polders, van voldoende water te voorzien. Ook is er water nodig om sloten en beken door te spoelen om blauwalgen te voorkomen. Als er stroming in het water blijft, krijgen blauwalgen minder kans om te groeien.

Bij te veel blauwalgen in het water moet het waterschap de inlaten naar de polders sluiten. Op dat moment komt er geen water meer in de polders en moet ook daar een totaal onttrekkingsverbod gaan gelden. Dat wil het waterschap voorkomen. Het wil voldoende water van voldoende kwaliteit behouden, zodat er water beschikbaar blijft tot het einde van de zomer, geeft het waterschap aan.

Wekelijks up-to-date

Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.

Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers