De Provinciale Adviescommissie Leefomgevingskwaliteit Zuid-Holland (PAL) pleit in een advies het energiebeleid te bouwen op restwarmte en wind.
Voor restwarmte zijn de effecten op het landschap te verwaarlozen, terwijl voor windenergie de komende twintig jaar wel windturbines gebouwd zullen worden, maar daarvoor moet de provincie lokale coöperaties stimuleren.
Bij warmte pleit het PAL zowel voor inzet van restwarmte (met name uit de regio Rotterdam), als om inzet van bodemenergie (geothermie en warmte- en koudeopslag) en aansluiting van deze bronnen op warmtenetten voor transport naar de afnemers. “Benut met name de restwarmte uit het havengebied beter, waar circa 40 procent van onze energie wordt gebruikt, voor het verwarmen van de nabije stedelijke omgeving en kassen. Een verbod op lozing van restwarmte, zoals in Kopenhagen, draagt hier sterk aan bij”, schrijft de adviescommissie in een brief.
Met name in het Westland loopt een discussie over het gebruik van restwarmte. Een groep telers vreest dat restwarmte van kolencentrales in de toekomst niet als duurzaam zal worden gezien door consumenten. Zij pleiten voor meer inzet op aardwarmte. Het landbouweconomisch onderzoek LEI doet momenteel onderzoek naar het toekomstige energiegebruik in de glastuinbouw.
Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/