Sinds een jaar ben ik verantwoordelijk voor de stichting die de vakbekwaamheidsbewijzen voor het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en rodenticiden tegen knaagdieren (KBA) beheert.
In de volksmond ook wel spuitlicentie genoemd. Veel agrariërs hebben een pasje in hun bezit. Ik was al directeur van een keurmerk voor de groenvoorziening en heb er nu een aantal persoonscertificaten bijgekregen. Een nieuwe wereld opent zich rondom het faciliteren van kennisbijeenkomsten, gebruik van middelen, Europees beleid en wensen van het kabinet.
Eerst voorkomen en dan pas bestrijden
Ook in dit dossier komen grote veranderingen op de gebruikers af. In de knaagdierbeheersing op het agrarisch bedrijf is dat voor 2023 al het geval. Er is jarenlang gestreefd naar aanpassing van het beleid. Onder druk van de professionele markt en het CTGB zijn er afspraken gemaakt over het instellen van een bedrijfscertificaat in combinatie met persoonlijke certificering, ook voor de agrariër. Dit beleid is op 1 januari 2023 ingegaan.
Iedereen die nog met rodenticiden wil werken, zal zijn bedrijf moeten laten certificeren en een aanvullende cursus IPM-KBA moeten volgen. De letters IPM staan voor geen vreemde woorden: Integrated Pest Management is ook in de gewasbescherming een logische weg om te bewandelen. Eerst voorkomen en dan pas bestrijden.
Toch nog bijna heel 2023 rodenticiden met oud etiket inzetten?
Tot verbazing van iedereen blijkt het CTGB afgelopen december het besluit aan te passen. De opgebruiktermijn van ‘oude’ etiketten was niet goed ingevuld. Door dit te repareren kunnen agrariërs met hun bestaande KBA-licentie nog tot 26 december 2023 rodenticiden inzetten, mits het middelen zijn met een ‘oud’ etiket. Audits worden uitgesteld en opleidingen afgezegd. Veel ophef in de branche van de professionele plaagdierbeheersing en bij opleiders. Hoe krijg ik dit nu weer uitgelegd. De boodschap was zo duidelijk.
Vraagt om lobbywerk
Schiet de agrarische sector er iets mee op? Eigenlijk niet. Maar er ligt nog een kans denk ik. Omdat agrariërs al een logboek bij moeten houden voor het inzetten van middelen, zou ook de weg van gewasbescherming gevolgd kunnen worden. Immers daarvoor zijn bedrijven ook niet gecertificeerd, maar de persoon. Dit zou voor agrarische bedrijven in mijn ogen net zo goed kunnen werken voor het bestrijden van knaagdieren. Dit vraagt echter nog wel wat lobbywerk vanuit de sector zelf.