Doorgaan naar artikel

Veldproef met cisgene appel

Plant Research International, onderdeel van Wageningen UR, mag een veldproef uitvoeren met cisgene appels met resistentie tegen schurft. Dat stelde de Commissie Genetische Modificatie (Cogem) eind 2010 in een advies aan het milieuministerie.

Plant Research International (PRI) heeft uit sierappels een gen gehaald dat de appelboom beschermt tegen schurft. Omdat het een soorteigen gen betreft, spreekt Wageningen UR van cisgenese. PRI wil met het rassenbureau Innova Fruit een resistente appel op de markt brengen. Door de gebruikte veredelingstechniek is goedkeuring nodig van de overheid.

In bloei
De Cogem stelt nu dat de cisgene appel geen gevaar oplevert voor mens en milieu. Daarom mogen cisgene appelbomen ook in bloei staan. Bij een vorige veldproef met transgene appels moest PRI de bloei nog onderdrukken. PRI-onderzoeker Frans Krens is ‘aangenaam verrast’ over het positieve advies. “Doordat we nu direct in de vruchten kunnen zien of er schurft in appel zit, kunnen we een paar jaar winnen in de totale procedure voor een eventuele vergunning om ze op de markt te brengen.”

Resistente appel
Als de minister het advies overneemt, verwacht Krens nog zo’n vier jaar nodig te hebben met tests voordat een aanvraag voor markttoelating voor deze resistente appel kan worden ingediend. Met genetische modificatie duurt de ontwikkeling van een resistent ras nu zo’n twaalf jaar. Met klassieke veredeling kost het al gauw vijftig jaar.
Eerder heeft Wageningen UR al een schurftresistente appel ontwikkeld: de Santana. Dat ras heeft echter geen groot marktaandeel. Het idee nu is om een populaire appel, zoals de Elstar, resistent te maken.

Wedloop tegen doorbreken resistentie
Krens waakt voor een te groot optimisme. “Het blijft een wedloop tussen appel en schimmel. Er is al schurft gevonden die de afweer van het resistentie-gen doorbreekt. Daarom hebben we eigenlijk een combinatie van twee tot drie genen nodig die de appel resistent maken. Dat kan alleen met genetische modificatie, als we heel gericht genen gaan inbrengen. Met kruisingsproeven gaat dat niet lukken.”

Bron: Wageningen UR

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin