Veiling Zaltbommel mikt met haar nieuwe veilklok op een aandeel waarbij het de prijsreferentie op de vrije perenmarkt kan worden.
Veiling Zaltbommel is een bescheiden speler op de hardfruitmarkt met enkele procenten aandeel. Het is mogelijk wel de snelst groeiende hardfruitleverancier in Nederland. De afgelopen twee seizoenen groeide het areaal ‘tientallen procenten’. Dat lijkt het gevolg van de inzet van Europese subsidie SIG&F, de opvolger van GMO-gelden.
De ambitie van deze bescheiden speler is evenwel groot. Zaltbommel wil met het nieuwe digitale kloksysteem prijsreferent worden. Directeur Gerard van den Anker: “Wij vinden het best beschamend dat er vaak nog gekeken wordt naar bijvoorbeeld de Belgische perenklokprijs als barometer voor de Nederlandse perenprijs. Heel de wereld komt nota bene op Proeftuin Randwijk kijken hoe goed Nederland de perenteelt in de vingers heeft. Echter zijn we, tot op heden, nog niet in staat gebleken, een transparante Nederlandse perenprijs tot stand te laten komen.”
Samenwerken voor de klok
Dat vereist wel samenwerking. “Als we krachten weten te bundelen, zou onze digitale klok daarvoor een prachtig instrument zijn. Wij staan daar open voor. Iedereen is immers gebaat bij een hogere opbrengstprijs die transparant tot stand komt.”
Telers van Zaltbommel zetten af op verschillende manieren als houtverkoop, celverkoop, gesorteerd product met klokverkoop, en via bemiddeling. Nu veilt Zaltbommel 15 procent van haar hardfruit in kavels van individuele telers. De veiling kreeg een boost na het stoppen van de klok in Geldermalsen, stelt Van den Anker.
Subsidie kan kostenstijging remmen
De inzet van Europese subsidie als GMO en opvolger SIG&F is belangrijk in deze tijd van kostenstijging, stelt de veilingdirecteur. “SIG&F draagt bij om telers te kunnen laten investeren in hun bedrijf, veel telers maken daar dankbaar gebruik van. De forse kostenstijgingen zijn vaak harder gestegen ten opzicht van de opbrengstprijs, en het is voor telers welkom om voor SIG&F te kunnen kiezen om hun bedrijf toekomstbestendig te maken en te houden.