Overheid en bedrijfsleven boeken op punten vooruitgang in Coalitie HOT.
Coalitievoorzitter Cees Veerman benoemde in een tussenevaluatie onder meer “het oplossen van een conflict tussen telers en ACM”. In de paprikakartelzaak is een schikking getroffen, waardoor deze claim niet meer boven de markt hangt.
Details kon Veerman niet geven over de schikking. Wel zijn er afspraken gemaakt over toekomstige consultatie van de HOT-plannen door ACM. Daarmee moet de ‘kramp’ uit toekomstige samenwerkingsafspraken gehaald worden. Binnen de Coalitie HOT leidt top-ambtenaar Hans Hoogeveen de werkgroep GMO-ACM.
GMO-ruimte
Ook heeft Coalitie HOT in contacten met de Nederlandse en Brusselse overheid duidelijkheid gekregen over de ruimte voor samenwerking die GMO-wetgeving biedt. In theorie kunnen de afzetorganisatie in de Coalitie HOT (via de Federatie VruchtgroenteOrganisaties) allemaal samenwerken in een associatie van producentenorganisaties. Het ontbreken van een GMO-erkenning van DOOR en Harvest House is daarin geen beletsel. Een APO-voorstel ligt nu evenwel niet voor, stelde Veerman.
Energie hoofdzaak
Ook onderzoekt de Coalitie HOT welke ruimte er is voor GMO-bijdragen in energie-investeringen op de bedrijven. Energie is zo mogelijk nog hoger op de agenda gekomen voor de aangesloten partijen. Het is de belangrijkste vestigingsvoorwaarde in een gebied, blijkt uit keukentafelgesprekken met vooruitstrevende glastelers.
De gesprekken met zeker honderd telers zijn een belangrijke leidraad voor te vormen plannen. Op de stapel van bestaande tuinbouwrapporten, moeten de bevindingen uit deze gesprekken bovenop liggen, stelde Veerman. “De visie van de ondernemers moet maatgevend zijn voor de toekomst. We willen niet de zoveelste studie afleveren.” Over de uitkomst van het onderzoek stelde Veerman wel dat die visie van de vooruitstrevende telers niet veel afwijkt van het visiedocument dat hij maakte voor de start van Coalitie HOT.
Grondbank
In april richtte Stichting HOT het Ontwikkelingsbedrijf HOT Nederland op, waar FloraHolland, de afzetorganisaties in FVO en Rabobank het voor het zeggen heeft. De Rabobank heeft daarin “enkele tientallen miljoenen euro’s” als een lening ingebracht voor een grondbank voor ruilverkaveling. De eerste aanvragen zijn er van telers die willen uitbreiden in het Westland, stelde Veerman.
Het Ontwikkelingsbedrijf heeft plannen voor Westland, Oostland, Bommelerwaard en Venlo. Of de bijdrage van de Rabobank genoeg is voor al deze gebieden, weet Veerman niet. “Stel, er komt een toeloop op dit geld. Dan pas rijst voor ons deze vraag of het genoeg is. Wat zou je denken als de Rabobank een half miljard euro in ontwikkeling van zo’n grondbank zou stoppen. Dan zouden partijen al snel denken dat ze goed weg kunnen komen uit herstructurering.”
Veerman benadrukt het vrijwillige karakter van deelname in een reconstructie. “Het is aan telers om zich te melden als ze knel zitten en willen uitbreiden, of als ze met de buurman samen willen stoppen.” De Rabobank heeft in het Ontwikkelingsbedrijf ook geen dwingende stem.
GMO-claim
Niet op alle punten blijkt het gemakkelijk zaken op te lossen. Een schikking in een oude terugvordering van miljoenen euro’s GMO-subsidies op Nederlandse telers door de Europese Commissie is nog niet tot stand gekomen. Veerman: “Ik ben daar nog mee bezig. Het blijkt een complexe zaak. Iedereen moet daar wat van vinden. Zo moet de Brusselse overheid zeggen of een schikking mogelijk is. Dat is de eerste stap, maar dat heeft wel onze voorkeur.”