Doorgaan naar artikel

Veelgebruikte middelen op banlijst Albert Heijn

Veel van de 28 actieve stoffen die supermarktketen Albert Heijn wil verbieden, hebben betrekking op aardappelen, groente en fruit. Dat blijkt na inventarisatie van de lijst door Boerderij.

De lijst met schadelijke stoffen is gebaseerd op de Risicolijst Bestrijdingsmiddelen, die Stichting Natuur en Milieu begin 2016 door het Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM) heeft laten opstellen. De 28 meest schadelijke op die lijst worden nu door Albert Heijn in de ban gedaan.

Insecticideverbod geeft teler kopzorgen

Het verbod hakt erin in veel teelten in de akker- en tuinbouw. Slecht 7 van de 28 middelen worden in akkerbouwmatige gewassen gebruikt die niet in het versvak van de supermarkt terechtkomen.

Het verbod op diverse insecticiden is voor akkerbouwers en tuinders een vervelende restrictie. Esfenvaleraat (Sumicidin Super) is een veelgebruikt, relatief goedkoop insecticide in onder meer consumptieaardappelen, erwten, stamslabonen, diverse koolsoorten, koolrabi en uien. Hetzelfde geldt voor het veelgebruikte insecticide Karate Zeon (lambda-cyhalothirn), dat in dezelfde gewassen is toegestaan als Sumicidin Super.
Ook het verbod op thiacloprid (Calypso) is een flinke een aderlating. Dit insecticide is toegelaten in consumptieaardappelen, peulvruchten, fruit als appel, peer en aardbei, vruchtgroentes met eetbare schil onder glas, sluitkool- en bloemkoolachtigen, wortelen en peen, radijs, rode bieten, knolselderij, schorseneren en asperges. Deltamethrin (o.a. Decis EC) is als insecticide toegelaten in tal van AGF-gewassen als consumptieaardappelen, stamslabonen, kolen, uien, bessen, andijvie, sla, peulvruchten, courgettes, komkommers en paprika’s.

Het verbod op ethoprofos (Mocap 15 G) en Vydate 10G (oxamyl) in consumptieaardappelen tegen aaltjes en ritnaalden geeft telers ook kopzorgen. Vydate is ook toegelaten in wortelen en peen, uien, prei, aardbeien, spruitkool.
Metam-natrium (Monam) is een grondontsmettingsmiddel dat ook in uien en consumptieaardappelen is toegelaten. In deze teelten wordt Monam vrijwel niet meer toegepast. Dat komt door de lastige verplichte toepassingsrestricties die daarvoor gelden.

Het verbod op diverse insecticiden is voor akkerbouwers een vervelende restrictie. Esfenvaleraat (Sumicidin Super) is een veelgebruikt, relatief goedkoop insecticide in onder meer consumptieaardappelen.

Foto: Ronald Hissink

Andere veelgebruikte middelen in gewassen

  • Linuron (Afalon Flow) is een herbicide in consumptieaardappelen, appel, peer, wortelen, pastinaak, knolselerij, asperge, peterselie en kervel.
  • Metazachloor (onder meer Butisan S) is toegelaten als herbicide in diverse koolsoorten en prei.
  • Thiabendazool (Tecto 500 SC) is alleen toegelaten als schimmelbestrijdingsmiddel in pootgoed en witlofpennen tijdens de bewaring. Bovenmaats pootgoed bestemd voor consumptie mag dus niet met dit middel behandeld zijn.
  • Etridiazool (AAterra ME) is een fungicide in de teelt onder glas van aubergines, augurken, courgettes, komkommers, meloenen, paprika’s en tomaten.
  • Methiocarb (Mesurol 500 SC en Mesurol FS) wordt gebruikt in de courgetteteelt onder glas en zaadbehandeling van mais. Suikermais mag dus niet meer met dit zaadontsmettingsmiddel worden behandeld.
  • Metribuzin (o.a. Sencor en Citation) is een veelgebruikt herbicide in consumptieaardappelen, asperge en wortelen.
  • Nicosulfuron is een typisch maisherbicide. Wellicht mag suikermais niet meer met nicosulfuron bespoten worden.
  • Abamectin (o.a. Vertimec Gold) wordt tegen insecten gebruikt in kasgroenten, sla, aardbeien en prei.
  • Fipronil (Mundial) is een zaadbehandelingsmiddel tegen insecten, gebruikt in kolen, zaaiuien en prei.
  • Flumioxamin (Pledge) mag in appel- en perenboomgaarden worden gebruikt tegen onkruid. Toki mag alleen op onverharde terreinen.
  • Imidacloprid (diverse insecticiden) mag nog in kasteelten, maar alleen als het afvalwater gezuiverd wordt.
  • Teflubenzuron (Nomolt) is een insecticide voor vruchtgroenten op substraatteelt onder glas.

Stoffen in niet-AGF-gewassen

Van de 28 stoffen worden er dus 7 in niet-AGF-gewassen toegepast:

  • Corbel, Allegro Plus en Opus Team (o.a. fenpropimorf) zijn fungiciden in granen en suikerbieten. Beide komen niet in het versvak terecht.
  • Isoproturon (Javelin) is alleen als herbicide toegelaten in granen. De toelating ervan is toch al ingetrokken. Tot 1 april 2017 is gebruik toegestaan.
  • Tefluthrin (Force) heeft net als beta-cyfluthrin (Poncho Beta) alleen een toelating als zaadbehandeling in suikerbieten.
  • Epoxiconazool is een ingrediënt gebruikt in mais en graanfungiciden. Suikermais werd toch al niet tegen bladvlekkenziekte behandeld.
  • Folpet (o.a. Mirage Plus en Epok Extra) is alleen toegelaten in granen en bloembollen.
  • Mecoprop-p (Duplosan MCPP) is alleen toegelaten in granen.

Twee stoffen mogen telers sowieso al niet meer in akkerbouwgewassen in Nederland gebruiken. Dat geldt voor chloorpyrifos (Pyristar 250 EC), een ontsmettingsmiddelen voor zaaizaad voor exportdoeleinden. Ook de stof dimethoaat is inmiddels niet meer toegelaten in eetbare gewassen toegelaten. Alleen Danadim Progress mag nog in sierbloemen onder glas.

Share this

Afbeelding
Martijn Knuivers

Freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin