De Tweede Kamer heeft nog veel vragen over het steunpakket voor energie-intensieve mkb-bedrijven in verband met de hoge energieprijzen. Dat blijkt tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen.
In navolging op het voorstel om huishoudens tegemoet te komen bij de hoge energierekening, is het kabinet in gesprek met sectorpartijen om ook voor het energie-intensieve mkb, waaronder bakkers, slagers en glastuinders een steunmaatregel te komen. Hoe die eruit gaat zien, is nog niet bekend.
D66-er Jan Paternotte doet de suggestie om de regeling ook toegankelijk te maken voor scholen, zwembaden en bibliotheken, maar VVD ziet dat niet zitten.
Zowel coalitie als oppositie willen snel duidelijkheid. Eerder zeiden ministers Micky Adriaansens (Economische Zaken) en Rob Jetten (Klimaat en Energie) al dat zij voor de begrotingsbehandeling van het ministerie van EZK in november meer duidelijkheid zullen geven.
Concreet steunpakket
VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans stelt daarnaast voor om de terugbetaaltermijn voor uitgestelde belasting en coronasteun, die gepland staat voor oktober, uit te stellen om zo het MKB te ontzien. SP en PvdA vinden de wijze waarop het kabinet handelt – met na Prinsjesdag met een nog niet concreet steunpakket te komen, typerend is voor het huidige kabinet. “U reageert, in plaats van dat u regeert”, aldus Attje Kuiken (PvdA).
Om de koopkracht voor burgers te verbeteren roept Partij voor de Dieren op om het btw-tarief voor onbewerkte groente en fruit direct te schrappen. PVV-leider Geert Wilders wil nog verder gaan. Hij pleit voor het schrappen van btw op alle boodschappen. Dat kan volgens hem betaald worden uit het klimaat- en stikstofbudget.
Kamerfracties wachten op advies Remkes
De landbouw krijgt bij het eerste deel van de Beschouwingen weinig aandacht. Hoewel er in de Troonrede veel aandacht was voor de stikstofproblematiek, blijken Kamerfracties eerst het advies van Remkes en de hierop volgende besluiten van het kabinet af te willen wachten.
Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/