Doorgaan naar artikel

‘Veel prei met een moeilijke jeugd’

“Voor wat betreft de gewasbescherming zit het preiseizoen er wel op”, geeft Henry Rombouts van Adviesbureau Hortagri half oktober aan. Begin september was er nog een korte opleving van trips, maar ook dat is achter de rug.

Wel constateert Rombouts een hoge ziektedruk van Alternaria. “Daarvoor is bij de start al de basis gelegd. De plantingen waarin nu Alternaria zit, hebben een moeilijke jeugd gehad. Dat komt er nu uit. Wat je daardoor ook ziet als je planten uit de grond trekt, is dat er wortels naar boven zijn gegroeid en daar vind je Fusarium en ‘pink root’ op. Dat is een schimmel die we kennen vanuit de uienteelt. Je kunt er niets tegen doen dan een adequate teeltrotatie aanhouden.” Verder ziet Rombouts in diverse plantingen schotvorming. “Ook dat heeft alles te maken met die moeilijke jeugd.”

Pseudomonas syringae

Ook de druk van roest en Phytophthora valt dit jaar mee. Wel dook hier en daar de bacterie Pseudomonas syringae op. “Daar was jarenlang geen sprake meer van, maar vorig jaar stak deze bacterie de kop weer op, net als in dit natte jaar. Wel is het rasafhankelijk.”

Oplopende producties

In de loop van oktober komen de plantingen aan de oogst die in juni zijn geplant. “Die zijn onder betere omstandigheden geplant en de snel groeiende rassen als Krypton en Nunton zijn inmiddels wel gerooid. Het is nu veelal Oslo wat de klok slaat. Die staat er in zijn algemeenheid goed bij en het productieniveau loopt weer op tot 40 à 50 ton per hectare.”

Ter plaatse gezaaide prei

Naast geplante prei zijn er ook telers die prei ter plaatse zaaien. “Ook dat kon pas later gebeuren, door de moeilijke omstandigheden dit voorjaar. Ook die hebben dus een moeilijke jeugd gehad. Geleidelijk begint die prei wel op de markt te komen, maar normaal gesproken begint dat al een maand eerder. Ze halen ook zeker nog niet het normale productieniveau.”

Onkruid spotsprayen

De onkruidbestrijding vraagt in ter plaatse gezaaide prei al extra aandacht en dat was dit jaar niet anders. “De bodemherbiciden hebben goed hun werk gedaan. Er zijn telers die daarna de contactmiddelen toepassen met spotsprayen. Ik moet zeggen, dat werkt prima.”

Auteur: Stan Verstegen

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin