Doorgaan naar artikel

Veel aanvragen bij RVO voor full-led

Precies honderd glastuinders hebben een subsidieaanvraag gedaan voor full-ledverlichting in hun kassen. Er zijn veel meer aanvragen binnengekomen dan binnen het aanvankelijke budget passen.

De subsidieregeling Energie-efficiëntie Glastuinbouw (EG) was tot 1 december voor het eerst opengesteld voor de vervanging van SONT-verlichting door full-spectrum-ledverlichting met gelijke lichtopbrengst. Van de 351 aanvragen voor deze subsidie vroegen honderd bedrijven ook hiervoor subsidie aan. “In deze periode is voor een bedrag van € 44 miljoen aangevraagd”, aldus een woordvoerder van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). “Iedereen die een aanvraag heeft gedaan en aan de voorwaarden voldoet, komt in aanmerking voor een toekenning. Dus er is geen budgetlimiet meer. Aanvankelijk was het beschikbare budget beperkt tot € 25 miljoen.”

Goed verdeeld over verschillende technieken

De aanvragen waren volgens RVO goed verdeeld over de verschillende technieken die subsidiabel waren, met full-led als meest aangevraagde. Het ging bij de aanvragen voor het volhangen van de kas met alleen leds in meerderheid om siertelers. Voor glasgroentetelers staat het de telen onder full-led nog in de kinderschoenen. In een evaluatie van de EG-regeling hebben adviseurs en vertegenwoordigers van de telers deze week bij het ministerie van LNV en RVO wel gepleit voor ook ondersteuning van investering in hybride belichting van groentegewassen met deels SONT en deels led.

Gefaseerd naar full led

Of alle aanvragers ook daadwerkelijk direct met de investering aan de gang zullen gaan is, met het oog op de huidige hoge prijzen voor stroom en gas, twijfelachtig. De telers hebben 2,5 jaar de tijd om de overgang naar full-led te voltooien. Adviseurs verwachten dat telers die tijd ook zullen benutten om gefaseerd de SONT-lampen te vervangen door ledlampen. Met als uiterste consequentie dat het subsidiebedrag (25% van de subsidiabele kosten tot een maximum van 5 ton per aanvraag) teruggestort moet worden als full-led niet op tijd gerealiseerd wordt. RVO laat weten niet meer dan anders met naderhand ook weer ingetrokken aanvragen te maken te hebben.

Overheid op stoel tuinder

Op de evaluatiebijeenkomst waren verder nog wat kritische geluiden te horen over de specificaties die binnen de regeling gelden. De overheid zou te veel op de stoel van de tuinder gaan zitten met de eisen voor het lichtspectrum. In die eisen is een maximum gesteld aan het blauwe licht (maximaal 10% licht met een golflengte van 400 – 500 nm), met als reden dat dat mogelijk schadelijk kan zijn voor het menselijk oog.

Maar ook moet er een deel groen licht worden meegenomen (minimaal 5% licht met een golflengte van 500 – 600 nm), wat goed zou zijn voor plant, mens en bestuiver. Dat effect op de plant wordt voor sommige teelten echter in twijfel getrokken. Groen licht mee laten schijnen zou voor sommige planten niks toevoegen, maar wel minder energie-efficiënt zijn.

Nieuwe openstelling

De kans dat er voor de volgende openstelling, die in de planning staat voor 1 april tot 18 november, inhoudelijk wat aan de ledregels wijzigt, wordt door betrokkenen als niet zo groot ingeschat. Daarvoor is meer wetenschappelijke en juridische consensus nodig dan in zo korte tijd bereikt kan worden. Minister Henk Staghouwer van LNV komt deze of volgende week met een Kamerbrief met daarin meer details over de nieuwe openstelling.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin