Groenten & Fruit Actueel
||

Veehouders: Groen gas uit mest niet verplicht naar kas

Verplicht de glastuinbouw (voorlopig) niet om groen gas uit vooral mestverwerking bij te mengen in de kas.
Om snel meer duidelijkheid te krijgen over invoering van de bijmengverplichting is het beter de glastuinbouw voorlopig of definitief buiten de plannen te houden. Foto: Canva

Om snel meer duidelijkheid te krijgen over invoering van de bijmengverplichting is het beter de glastuinbouw voorlopig of definitief buiten de plannen te houden. Foto: Canva

Verplicht de glastuinbouw (voorlopig) niet om groen gas uit vooral mestverwerking bij te mengen in de kas. Dat is de beste afzetgarantie voor veehouders met mestvergisting.

LTO Nederland en Glastuinbouw Nederland hebben samen die boodschap overgebracht aan het ministerie van KGG. Dat stelt Glastuinbouw Nederland. De veehouders kunnen vanaf 2026 een mooie afzetgaranties met goede opbrengstprijzen verwachten uit mestverwerking. Dan gaat de bijmengplicht in. Nederlandse energiebedrijven worden dan verplicht groen gas bij te mengen. Dat kan voor veehouders oplopen tot een kuubprijs van boven de € 1,40. Bij glastuinders kan dat leiden tot een kostenstijging van 10 tot 40%.

Discussie te lang

Om snel meer duidelijkheid te krijgen over invoering van de bijmengverplichting is het beter de glastuinbouw voorlopig of definitief buiten de plannen te houden. Daarover is te veel discussie op dit moment. De glastuinbouw heeft eigen energie-afspraken met de overheid die dit jaar al behoorlijk hogere energiekosten veroorzaken. Ook kan de glastuinbouw daar al haar eigen CO2-doelstelling mee halen, stelt Glastuinbouw Nederland.

Deelname van glastuinbouw is ingewikkeld omdat de sector dan gecompenseerd moet worden. Ook als de glastuinbouw niet meedoet, is het ingewikkeld. Dan moet de industrie vele miljoenen extra opbrengen voor de bijmengverplichting, bleek recent. Als het niet mogelijk is de glastuinbouw uit te zonderen, is het verstandig het besluit rond glastuinbouw te bevriezen, stellen LTO Nederland en Glastuinbouw Nederland en door te gaan met andere sectoren.

Toch gas naar de kas

Mestverwerking is in theorie interessant voor glastuinders. In kleine glasgebieden zijn er contacten met naastgelegen veehouders om met mestvergisting biogas te gaan produceren voor in de kas. Dat is een grondstof voor groen gas en vergt een lagere investering. Veehouders verkopen groen gas nu op grote schaal aan energiebedrijven voor de bijmengverplichting. In theorie kan bij groengasproductie ook CO2 gewonnen worden, maar dat wordt pas economisch interessant bij projecten met mest van 7.000 koeien. De investeringskosten voor CO2-afvang zijn te hoog voor kleine projecten.

Wekelijks up-to-date

Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.

Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers