De Rechtbank Limburg staat blauwebessentelers alsnog toe spreeuwen weg te vangen, mits zij gefokte lokvogels gebruiken.
De telers kwamen in de problemen omdat de provincie Zuid-Limburg de aanvraag in juni weigerde. De provincie vindt dat de Faunabeheereenheid in de aanvraag namens de telers niet voldoende onderbouwd heeft dat alternatieven onhaalbaar zijn, zoals overnetting.
Belang van telers groter
Vervolgens stapten de bedrijven naar de rechter. Die stelt nu dat het belang van de telers op dit moment groter is dan het belang van de provincie. Met lokvogels spreeuwen wegvangen en uitplaatsen is een diervriendelijke methode en zet de spreeuwenpopulatie niet onder druk. Zeker als dat gefokte vogels zijn.
Akoestisch verjagen niet voldoende
Ook bleek in 2021 dat het akoestisch verjagen met knalapparaten niet voldoende is als dat niet gevolgd wordt door afschot. Toen was dat de enige bestrijding die zij konden gebruiken, nadat de ontheffing voor wegvangen op het allerlaatst ingetrokken werd na bezwaar van vogelbeschermingsorganisaties. Zij wezen erop dat lokvogels niet uit de natuur mogen worden onttrokken. Daarvoor zijn nu gefokte exemplaren inzetbaar.
De rechtbank schetst lijnen waarlangs een toetsing kan plaatsvinden of netten een beter alternatief zijn. Die vragen zijn nu voor de teler geen uitsluitsel, waardoor de rechtbank het wegvangen wel toestaat als voorlopige voorziening.