De Ehec-crisis gaf Henriëtte van der Hoek en haar man Alfons het laatste zetje om de tomatenkas uit te breiden met een kookstudio. Dik tien jaar later: de studio loopt als een tierelier, zo ook ‘Henriëttes ketchup’, en er ligt het boek Koken met Henriëttes.
In 2015 was het klaar, er ging definitief een streep door de manier waarop ze het tot dan toe hadden aangepakt. Er was geen uitdaging meer, de lol was eraf om elke dag weer een volle vrachtauto tomaten naar de veiling te brengen, om af te moeten wachten of het een fatsoenlijke prijs zou opleveren. Dat viel vaker tegen dan mee.
Henriëtte van der Hoek is nog steeds blij dat ze er toen samen met haar man Alfons niet voor kozen om tegen heug en meug op de oude voet door te gaan. Want je kunt vinden dat het anders moet, maar je moet ook durven.
Ehec veranderde alles voor tomatentelers
De richting waarin ze sindsdien met hun bedrijf Aldo aan de rand van Dongen (Noord-Brabant) gaan, past ze veel beter. Hun kas van 3 hectare is opgesplitst in drie afdelingen: voor tomaat, voor komkommer en voor paprika. Deze hoofdteelten rouleren per jaar, dat houdt de bodem gezond en voorkomt uitputting.
Het afgelopen voorjaar is dat teeltschema trouwens aangepast, met de aanplant van een halve hectare thee. Dat scheelt in de arbeidsbehoefte en in de noodzaak om te stoken. “Thee groeit vanzelf, die hoef je alleen te maaien.” De thee is voor het Nederlandse bedrijf Tea by Me, gespecialiseerd in thee van eigen bodem.
Het idee om het anders te gaan doen, ontstond al in 2011, door de schok van de Ehec-crisis en de onzekerheid die dat veroorzaakte. “We hebben toen in eerste instantie gekozen voor verbreding, met een winkel, de opzet van een kookstudio en door ons aan te sluiten bij Klasseboeren.” Dat is een groep agrarische bedrijven in Noord-Brabant en Zeeland die hun deuren openzetten voor educatieve bezoeken van vooral basisscholen. Volwassenen kunnen er een bedrijfsrondleiding volgen.
Tomatensaus aan de man brengen
Ze schakelden om naar biologisch. Dit kostte even tijd. “Dat eerste jaar, in 2015, teelden we nog wel gangbare tomaten. We zijn toen gestart met het maken van tomatensaus, van exemplaren die we niet kwijt konden of die er niet zo mooi uitzagen. Het was zonde om die weg te gooien.” Tomatensaus is dan een passend product, want lang houdbaar. “Alleen gepasteuriseerd, alleen tomaat zonder conserveringsmiddelen en toevoegingen.” Een goed recept was nog het minste probleem: “Van ons moeder.”
Er moest nog wel een manier worden gevonden om de biologische tomatensaus aan de man te brengen. “We begonnen met emmertjes die we aanboden aan restaurants ‘om te proberen’, met een prijskaartje en ons telefoonnummer voor als ‘ze’ wilden bestellen.” Dat ging steeds beter lopen.”
Inmiddels is het assortiment stevig uitgebreid, onder andere met ‘Henriëttes ambachtelijke tomatensaus’ (als basis voor tomatensoep) in voor de consument hanteerbare verpakkingen, met ‘Henriëttes ketchup’ en met tomatenjam. De producten worden in streekwinkels in Brabant verkocht, via Boerschappen en in de biowinkel van Alfons en Henriëtte zelf.
“Die hebben we in 2019 uitgebreid, met een uitbreiding van het assortiment met alleen biologisch gecertificeerde producten. De klanten kunnen bij ons terecht voor alle wekelijkse boodschappen.” Zakelijk: “Online bestellen kan uiteraard ook, telefonisch of per mail. Desnoods leveren we bestellingen thuis af: u vraagt, wij draaien.”
Tomaten de basis in kookboek
Tomaat vormt nog steeds de basis. Zo ook in het kookboek Koken met Henriëttes, met 120 pagina’s recepten waarin tomaten de boventoon voeren. ‘Afkomstig van het bedrijf van Henriëtte en haar man Alfons’, meldt Bol.com in de toelichting bij de uitgave. De recepten zijn eigen creaties, of komen van enthousiaste klanten in de kookstudio, met illustraties van de gerechten en van het teeltwerk op het bedrijf.
Lees ook: Deze schrijvers van kookboeken zijn dol op groenten
Tomaten basis voor workshop voor kerst
Tomaat is ook de basis voor een kookworkshop die enkele weken voor kerst wordt gehouden voor Wielewaal. Dit is een organisatie die activiteiten organiseert voor cliënten met een beperking. De kok van dienst is Anne-Marie Kamp. Ze is de eigenaar van het onder andere in kookworkshops gespecialiseerde bedrijf De Gezonde Brabander. Het hoofdgerecht wordt shakshuka, een hoofdgerecht met tomaat en met ei. Vegetarisch en makkelijk te bereiden.
Lees meer over smaak op GFactueel.nl of bekijk het kerstthema in het digitale magazine van 14 december