Het Nederlandse parlement moet zich niet laten sussen door de Europese Commissie, die zegt dat de gevolgen van de plannen voor de Europese natuurwet niet zo groot zijn. Dat zegt minister voor Natuur en Stikstof Christianne van der Wal.
Van der Wal waarschuwt dat de plannen van de Europese Commissie door de rechter uiteindelijk strikter worden uitgelegd dan de Europees commissarissen Virginijus Sinkevičius en Frans Timmermans doen geloven. “We moeten ons niet in slaap laten sussen. Uitspraken van de rechter verrassen ons steeds en ook de Europese Commissie”, aldus Van der Wal gisteren in debat met de Tweede Kamer.
Geen resultaatsverplichting
Van der Wal probeert in Brussel de scherpe kanten van de verordening natuurherstel af te krijgen. Zij wil dat het ‘absolute verslechteringsverbod’ uit de verordening gaat en wil niet dat lidstaten een resultaatsverplichting krijgen opgelegd. Ze onderhandelt met collega-ministers van andere lidstaten en met de Europese Commissie. De resultaatsverplichting moet worden vervangen door een inspanningsverplichting en het verslechteringsverbod moet niet zo rigide zijn, vindt de minister.
Rem op boeren bij realisatie natuurambities
Nederland ondervindt volgens haar – als land met een hoge bevolkingsdichtheid en een groeiende bevolking – klemmende effecten van de Brusselse plannen. Daardoor komt de landbouw, maar ook de rest van de economie in de knel. Volgens Van der Wal heeft het EU-wetsvoorstel een averechtse werking. Het remt boeren bijvoorbeeld in hun ambities om zelf aan natuurherstel of natuurinclusief boeren te doen.
Een delegatie van de landbouwcommissie van de Tweede Kamer is maandag 22 mei op bezoek geweest bij de Europees commissarissen Sinkevičius en Timmermans. Sinkevičius heeft toen onder meer gezegd dat de problemen waar Nederland nu mee worstelt, vooral te maken hebben met de manier waarop Nederland zijn wetgeving heeft vormgegeven. Sinkevičius was in het gesprek complimenteus voor minister Van der Wal en haar inzet om de natuur in Nederland te herstellen.
Mes op de keel
Timmermans en Sinkevičius zijn het oneens met hoe het Nederlandse kabinet de gevolgen van de verordening natuurherstel interpreteert. Volgens het kabinet komen activiteiten die nodig zijn voor de verduurzaming op gebied van energie (bijvoorbeeld windmolens op zee) mogelijk stil te liggen als de verordening in werking treedt. De minister zegt dat de Europese politici onderschatten hoe strikt de rechter de Europese regels uitlegt.
Van der Wal zoekt juist naar draagvlak voor haar natuurbeleid en wil vanuit Europa geen ‘extra juridisch mes op de keel’. “We hebben in de agrarische sector juist draagvlak keihard nodig”, aldus Van der Wal.