Doorgaan naar artikel

‘Van 50 naar 75 cm zonder sleutel of baco’

Op verzoek van een klant ontwikkelde TTS Transplanting Services een volautomatische plantmachine die met één druk op de knop de rijafstand kan veranderen van 50 in 60 of 75 centimeter en weer terug. ‘Er komt geen sleutel of baco aan te pas’.

TTS Transplanting Services uit Rijsbergen is onder die naam vijf jaar actief. Rob Tolenaars nam het bedrijf van zijn toenmalige werkgever officieel over en startte met een eigen bedrijfsvisie, samen met zijn kompaan Peter van Rijckevorsel. Vijf jaar later staat die visie als een huis. “Onze zelfontwikkelde volautomatische plantrobots zijn de basis van al onze plantmachines. Daarin kunnen we variëren als het bijvoorbeeld om de grijpers gaat, want een koolplant vraagt nou eenmaal een andere grijper dan een sla- of knolselderijplant. Maar het principe van de planten uit tray halen met speciale TTS-grijpers, het draaien en loslaten van de planten in een voorraadbuffer en het doorgeven aan het plantkouter is altijd nagenoeg hetzelfde.”

Nauwelijks tot geen missers

Verder is het selecteren van missende planten verder doorontwikkeld. Als er een plant mist of hartloos is, gaat de volgende beker sneller open om de plant naar het plantkouter te begeleiden. Op die manier zijn er op het veld nauwelijks tot geen missers. De plantelementen zijn ook altijd volledig van RVS gemaakt. “Dat corrodeert niet, is glad en makkelijk schoon te houden en er is nergens een vrijplaats voor ziektekiemen. Dat laatste is zeker in de USA een issue en we hebben daar dan ook al de nodige plantmachines lopen.”

Misschien komt het ooit zover dat onze TTS-tray dé standaard tray is, maar zover is het nog niet

In het bouwen van het ijzeren frame waarin de plantelementen geplaatst worden, dus het bouwen van de plantmachine zelf, is TTS wel zeer flexibel. “Dat kunnen we helemaal maken naargelang de wensen van de klant. Sowieso hebben we te maken met heel veel verschillende trays als het gaat om materiaal, afmetingen, aantal gaten en diepte van de gaten waar we onze traycassette aan moeten aanpassen. We hebben inmiddels onze eigen TTS-tray ontwikkeld, die is ideaal voor onze machines, maar ook plantenkwekers die ze gezien hebben vinden ze ideaal. Alleen overschakelen naar zo’n tray vraagt voor plantenkwekers weer aanpassingen in hun verwerkingsproces. Dat gaat dus niet zomaar en alle planten opkweken in hun eigen ‘standaard’ tray is veel makkelijker. Misschien komt het ooit zover dat onze TTS-tray dé standaard tray is, maar zover is het nog niet.” Daarnaast zijn er nog verschillende soorten substraat waarin de plantjes zijn opgekweekt.

‘Peatfree’ substraat

In aansluiting op dat laatste is TTS bezig met het ontwikkelen van ‘peatfree’ (zonder veen) substraat, gecombineerd met het huidige TTS-principe van het gebruik van paperpots. “Het gaat erom dat de planten zich in het substraat goed ontwikkelen, maar ook dat de wortels snel genoeg uit de paperpots groeien en het papier snel genoeg verteert. We hebben inmiddels ervaring opgedaan in sla en kool en we zitten op de goede weg.”

Flexibele rijafstand

Een nieuwe ontwikkeling bij de door TTS ontwikkelde plantmachines, is het flexibel maken van de rijafstand. “Een half jaar geleden kregen we daarvoor de vraag van een klant. Die wilde een plantmachine die op 50 en 75 centimeter rijafstand kon planten, zonder daarvoor te moeten gaan sleutelen. Het was wel even denken hoe we dat zouden kunnen realiseren, maar uiteindelijk hebben we een vrij simpele oplossing bedacht die helemaal past in ons streven van ‘eenvoudig, snel en betrouwbaar’. We werken met lucht waarmee we een cilinder volblazen of leegzuigen. De plantrobots hangen in een lager-systeem, vergelijkbaar met de sideshift op een heftruck. Door lucht op een cilinder te zetten, schuift de cilinder in en komen de plantrobots dichter bij elkaar. Door de lucht op de andere kant van de cilinder in gang te zetten, gaan ze weer uit elkaar. De cilinder loopt tegen nokken aan die op de rijafstanden zitten. Die afstand kan 50, 60 of 75 centimeter of zelfs nog breder zijn. Het systeem werkt met één druk op een knop, er komt geen sleutel of baco aan te pas. Het werkt door een keuze te maken tussen lucht- of oliedruk.”

Een nieuwe ontwikkeling bij de door TTS ontwikkelde plantmachines, is het flexibel maken van de rijafstand. Foto: TTS
Een nieuwe ontwikkeling bij de door TTS ontwikkelde plantmachines, is het flexibel maken van de rijafstand. Foto: TTS

De nog in ontwikkeling zijnde machine heeft zes plantelementen. De plantcapaciteit is afhankelijk van de bodemomstandigheden: de frontfrees voor het plantklaar leggen van de grond is eigenlijk de beperkende factor. “De capaciteit is 5.000+ planten per rij per uur, onder ideale omstandigheden kan dat oplopen tot 8.000 planten.” Een dergelijke machine vraagt, afhankelijk van de wensen, een investering tussen € 125.000 en € 200.000.

Plantmachine Goudsblom

Richard Goudsblom in Dirkshorn plant voor het tweede jaar spitskool en knolselderij met een plantmachine van TTS. Hij plant op een vaste rijafstand van 50 centimeter met een verschil in plantafstand in de rij. “Die plantafstand in de rij kun je op verschillende manieren aanpassen. Je kunt dat doen met de sensoren op de wielen van de aandrukrol achterop de machine, maar je kunt ook gewoon minder hard gaan rijden. Daarnaast kun je nog variëren in de plantsnelheid van de plantrobots. Wij stellen die standaard in op zo’n 6.300 planten per plantrobot per uur. Dat is ook wel de capaciteit die je haalt, afhankelijk van de lengte van een perceel. Hoe minder je hoeft te draaien, hoe hoger de capaciteit”, geeft Goudsblom aan.

Volgens Richard Goudsblom begint het automatiseren van het planten eigenlijk al bij de plantenkweker. Foto: TTS
Volgens Richard Goudsblom begint het automatiseren van het planten eigenlijk al bij de plantenkweker. Foto: TTS

In de periode vóór deze plantmachine, plantte Goudsblom met een zesrijige Ferrari-plantmachine met zes mensen om te planten. “Met deze machine hebben we er twee nodig. De trekker en de plantmachine rijden op gps, het gaat dus vooral om de werkzaamheden rond het planten zelf.” De plantmachine is gemaakt voor de 315-trays van Beekenkamp die Goudsblom al gebruikte.

Het is een rib uit je lijf, maar ik ben wel blij dat we het gedaan hebben

Goudsblom kwam TTS op het spoor via wat collega’s die over de machine vertelden. “Daaruit bleek dat de machine sneller zou zijn, dan de volautomatische plantmachine van Ferrari. Ik heb toen Rob Tolenaars benaderd en na een informatief gesprek hadden we binnen een week al overeenstemming. Het was ook niet zo dat onze plantmachine aan vervanging toe was, maar gezien de veel hogere capaciteit met minder mensen, hebben we deze investering toch gedaan. Het is een rib uit je lijf, maar ik ben wel blij dat we het gedaan hebben,” aldus Goudsblom. Met name zijn areaal aan knolselderij is door de investering met enkele tientallen hectares omhoog gegaan.

Goed uitgangsmateriaal

Ten aanzien van het plantresultaat toont de Noord-Hollander zich tevreden. “Het automatiseren van het planten begint eigenlijk al bij de plantenkweker. Die moet ervoor zorgen dat je een mooie tray met planten hebt. Als je er daar al te veel mist, dan kan zo’n plantmachine dat ook niet meer opvangen. Het scheelt ook nog om welke planten het gaat. Een knolselderijplant is vrij stevig, bij spitskool is de onderste halve centimeter het zwakke punt. Dat kan gaan knikken als de onderste blaadjes te zwaar worden. Als je die plantjes plant, kunnen ze omvallen en in de rij gaan liggen. Dat effect los je met een automatische plantmachine natuurlijk niet op. Maar bij een mooie tray met planten waar er wel eens eentje tussenuit gehaald moet worden, is het plantresultaat uitstekend.”

Verstelbaar dak

Goudsblom koos als extra optie voor een aan één kant hydraulisch in hoogte verstelbaar dak. Foto: TTS
Goudsblom koos als extra optie voor een aan één kant hydraulisch in hoogte verstelbaar dak. Foto: TTS

Goudsblom koos als extra optie voor een hydraulisch in hoogte verstelbaar dak. “Zo’n dak biedt bescherming voor de persoon op de plantmachine, maar het beperkt je in de hoogte van de stapeling van de trays. Wij krijgen die 13 hoog aangeleverd en standaard past het 10 hoog op de plantmachine. Nu we het dak aan één kant hoger kunnen zetten, passen ze 13 hoog. Dat scheelt weer werk, want anders zouden we alle aangeleverde planten nog van 13 naar 10 hoog moeten afstapelen.”

Voor de service van TTS is de afstand van Rijsbergen naar Dirkshorn geen probleem, maar Goudsblom geeft aan dat het bij automatiseren toch ook goed is om er zelf mee aan de slag te gaan. “Als er iets niet goed gaat, wil ik het graag in eerste instantie zelf oplossen. Dan hoef ik een volgende keer daarvoor ook niet te bellen. Lukt dat niet, dan kan ik altijd terugvallen op TTS.”

Inmiddels is TTS in Noord-Holland voor ondersteuning bij de verkoop en de service een samenwerkingsverband aangegaan met Van der Sluis. Het mechanisatiebedrijf heeft in Noord-Holland vier vestigingen en ook nog eentje in Zuid-Holland.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin