Valto Biocontrol heeft voor het middel V10 een prijs gewonnen met Nederlands overheidstintje. Het middel lag vorig jaar onder de loep in Nederland.
Valto Biocontrol heeft de prijs voor beste start- en scale-up gewonnen op GreenTech Americas in Mexico waar het voor V10 toelating heeft gekregen. V10 helpt telers om hun tomatenplanten te beschermen en resistent maken tegen het Pepinomozaïek Virus (PepMV). De prijs wordt georganiseerd door GreenTech Americas en de Nederlandse overheid gerelateerde organisaties als ambassade in Mexico en het Netherlands Business Support Office Querétaro.
De prijs kan Valto helpen een sterke start te maken op de Mexicaanse markt, waar het in 2022 een toelating kreeg. Het middel wordt al verkocht in 25 landen.
Onderzoek naar gebruik middel V10
In Nederland is het middel V10 sinds 2013 toegelaten, maar in 2021 ontstond veel ophef in de media over illegaal gebruik van het middel rond 2010 en oneigenlijk gebruik van het middel na de toelating. In 2022 is in opdracht van het ministerie van LNV onderzoek gedaan naar dat illegale gebruik, maar dat heeft het bedrijf Valto niet geraakt. Het onderzoek draaide vooral om de NVWA en waarom de voorlopers (Plantenziektenkundige Dienst en VWA) niet ingrepen bij signalen van illegaal gebruik. Het onderzoek noemt dat nu een ‘suboptimale situatie’, maar stelde dat de kans op herhaling klein is.
Juist in deze tijd van ToBRFV blijkt dat de NVWA wel optreedt bij de aanpak van plantenziektes in Nederland. Bij het onderzoek door Bureau Gateway is vooral naar het proces gekeken van toezicht. Daarvoor is niet met virusdeskundigen gesproken.
Een stand op de beurs
Valto Biocontrol heeft met de prijs een vliegticket naar Mexico en een stand op de beurs gewonnen die in maart plaatsvindt. Ze zijn ook in staat om hun innovatie of bedrijfsidee te pitchen op een tijdslot op de GreenTech Stage tijdens een van de drie dagen van de show. De jury bestond uit Erik Plaisier (Nederlandse Ambassade in Mexico), Frank Hoogendoorn (Nederlandse Ambassade in Mexico), Steven Büter (NBSO), Annie van de Riet (AVAG) en Mariska Dreschler (GreenTech).