Groenten & Fruit Actueel
||

‘Uniek’ glasgebied Maasdriel: alleen eigen verplaatsers

Gemeente Maasdriel heeft een nieuw glastuinbouwbeleid met een nieuw ontwikkelgebied voor glastuinbouw en champignonteelt, waardoor energie-uitwisseling kan plaatsvinden.
Foto: Canva

Foto: Canva

Gemeente Maasdriel heeft een nieuw glastuinbouwbeleid met een nieuw ontwikkelgebied voor glastuinbouw en champignonteelt, waardoor energie-uitwisseling kan plaatsvinden. Daar kunnen alleen bedrijven naartoe verplaatsen uit de eigen gemeente, waarvoor wel extra steun nodig is.

Het ruimtegebruik wordt steeds krapper. Dit betekent dat ook glastuinbouw niet meer alle ruimte krijgt in het nieuwe glastuinbouwbeleid van Maasdriel. De gemeente wil meer woningbouw en focus op recreatie en toerisme. Dit betekent dat bijvoorbeeld glastuinbouwbedrijven in het buitengebied weinig groeikansen hebben. De gemeente wil een aantrekkelijk open buitengebied. In het nieuwe gebied kunnen glastuinbouwbedrijven uitbreiden tot 7 hectare.

Het nieuwe beleid betekent een stevige verandering. Een oud glastuinbouwintensiveringsgebied (De Grote Ingh) wordt beschikbaar gesteld voor woningbouw. Dat kwam nauwelijks tot ontwikkeling. Een nieuw glastuinbouwgebied aan de Veilingweg in Kerkdriel komt ervoor in de plaats.

Tijdelijk twee locaties

Volgens de glastuinbouwsector zal onder deze strikte voorwaarden weinig ontwikkeling plaatsvinden. Zo is het gebied alleen voor bedrijven (glastuinbouw of champignonteelt) bestemd uit Maasdriel die elders een glastuinbouwbedrijf inleveren. Zo’n verplaatsing is onbetaalbaar, stelt de sector, maar de gemeente ziet mogelijkheden door het tijdelijk toe te staan bij nieuwbouw in het glasgebied de oude locatie in het buitengebied open te houden. Zo kunnen bedrijven de sprong naar verplaatsing makkelijker maken, omdat ze tijdelijk twee locaties exploiteren. Ook wil de gemeente Maasdriel de provincie vragen opnieuw een verplaatsingssubsidieregeling open te stellen. Dat leverde in het verleden al aan bedrijven een ondersteuning van € 25 per vierkante meter op.

80 hectare ‘te weinig’

Het nieuwe glastuinbouwgebied van 80 hectare is te klein, vindt de sector, maar de gemeente wil geen uitbreiding van dit gebied zonder goede onderbouwing van de behoefte van de sector. De gemeente hoopt dat de glastuinbouw van de locatie een voorbeeldgebied zal maken op gebied van energiegebruik. De sector vindt het onnodig om hier vooraf voorwaarden over op te nemen. Met de combinatie paddenstoelen en glastuinbouwbedrijven ‘ontstaat al een uniek gebied met mogelijkheden van uitwisseling van energie’, stelt de glastuinbouw.    

Wekelijks up-to-date

Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.

Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers