Uit de nieuwe droogtemonitor van de waterbeheerders blijkt dat de komende twee weken de droogte voortduurt.
Door de aanhoudende droogte ligt het neerslagtekort inmiddels hoger dan normaal in deze tijd van het jaar. De waterschappen en Rijkswaterstaat hebben dan ook verschillende maatregelen uitgevoerd, zoals het zorgen voor meer wateraanvoer en door de peilen op het hoogst mogelijke niveau te houden. Ook monitoren ze nauwlettend het verloop van de situatie, meldt de Unie van Waterschappen.
Door de #droogte is er in #Fryslân een neerslagtekort van circa 60 millimeter. We verhogen daarom de waterstanden in poldersloten- en vaarten zoveel mogelijk. Hiermee proberen we het water in de bodem zo goed mogelijk vast te houden. Meer info: https://t.co/rbr8HE5lGw #wetterwurk pic.twitter.com/sbe89OA3zB
— Wetterskip Fryslân (@wetterskip) April 23, 2020
Verwachting voor komende tijd
De maand april is erg droog. Ook de komende dagen valt geen neerslag en daarna tot begin mei slechts beperkt. Op de hoge zandgronden in het oosten en zuiden van het land zijn de grondwaterstanden laag. Landbouw en natuur ondervinden daar gevolgen van de droogte.
De aanvoer van de Rijn bij Lobith, momenteel circa 1.250 kubieke meter per seconde, is voldoende maar wel laag voor de tijd van het jaar en dalend. Dit kan betekenen dat watertekorten gaan ontstaan, maar op dit moment zijn daar geen aanwijzingen voor. De aanvoer van de Maas is voldoende.
Aanvullende maatregelen
Omdat de grondwaterstanden op hoger gelegen gebieden in Nederland laag zijn, komen verschillende waterschappen met aanvullende maatregelen. Zo wordt de Maas op maximaal peil gebracht, om een buffer op te bouwen en de uitstroom van grondwater in de waterschappen Limburg en Aa en Maas te vertragen.
De droogte houdt voorlopig nog aan. Het neerslagtekort ligt dan ook hoger dan normaal. Waterschappen en @Rijkswaterstaat zorgen voor meer wateraanvoer en houden de peilen op het hoogst mogelijke niveau. Lees hier meer duiding en de nieuwe #droogtemonitor:https://t.co/u0svQZJcuY pic.twitter.com/dDy1UV5AFc
— Unie v Waterschappen (@waterschappen) April 22, 2020