In uitgelekt klimaatbeleid van minister Sophie Hermans wordt de glastuinbouw genoemd met nieuw CO2-beleid. Glastuinbouw Nederland krijgt signalen dat de sector toch te maken krijgt met extra beleid als het emissiehandelssysteem ETS2 en de bijmengplicht voor groen gas, wel tegen compensatie.
‘Het ziet er niet goed uit’, laat Glastuinbouw Nederland weten. Nadat De Telegraaf en andere media berichtten over het uitgelekte klimaatbeleid, heeft Glastuinbouw Nederland zelf ook signalen ontvangen dat de glastuinbouw toch met nieuw beleid te maken krijgt. Dat is bovenop de afspraken die het al heeft gemaakt met het vorige kabinet. Dit draaide om een CO2-systeem en fiscale maatregelen rond energiebelasting en is op zich genoeg om de CO2-sectordoelen te halen.
“We moeten wachten tot de brief van de minister uitkomt, maar we krijgen signalen dat het gaat om invoering van ETS2 en de bijmengverplichting groen gas, waarbij wel volledige compensatie is meegenomen”, laat Glastuinbouw Nederland weten.
Compensatie hoge energiekosten
Uit de uitgelekte stukken blijkt ook dat het kabinet €0,5 miljard vrijmaakt om grote bedrijven in de industrie te compenseren voor hogere energiekosten dan in andere EU-landen. Dat zou dan mogelijk ook voor glastuinbouw gelden. Het kabinet zou een half jaar uit willen trekken om een stelsel op te bouwen rond de nieuwe beleidsmaatregelen.
De stap is opvallend. Juist recent werd bekend dat Duitse glastuinbouw niet te maken krijgt met het Europese emissiehandelssysteem ETS2.
Tegen wil Tweede Kamer in
Als de glastuinbouw toch te maken krijgt met extra CO2-beleid via ETS2, gaat dat in tegen de wil van de Tweede Kamer. Die namen een motie aan in november waarbij invoering van het Europese ETS2 alleen aanvaardbaar is als de glastuinbouw er zelf mee instemt. Dat is nu duidelijk niet het geval.
Ook staatssecretaris van LVVN Jean Rummenie sprak zich eerder duidelijk uit tegen de mogelijk nieuwe verplichting voor de glastuinbouw. Bij een bedrijfsbezoek in juli aan de glastuinbouw zei hij: “De sector heeft al veel op zich genomen om energieneutraal te worden. Het zou niet fair zijn om onderweg zwaardere lasten op te leggen, zeker niet als andere lidstaten dat ook niet doen.”