De paprikagewassen van de oranje DSP7054 en groene Overture bij Barendse-DC II in Middenmeer staan nog niet helemaal in balans, door wisselende weersomstandigheden in de afgelopen periode. Met in het bijzonder een donkere week op een voor de zetting cruciaal tijdstip. Dit resulteert erin dat de zettingen gelijk vallen met vele alle paprikabedrijven.
Teeltmanager Marcel van der Loos: “Het is een uitdaging om daar goed mee om te gaan. Het in balans houden van de plant is nu dus het belangrijkste. En proberen weer de regelmaat in zetting terug te krijgen, onder andere door voorlopers van een zetsel zo snel mogelijk te oogsten. Met meer licht in de komende periode verwacht ik meer continuïteit in zetting te gaan krijgen.” Met een wat wisselender zetting zit de gewasgroei er behoorlijk in, en is er in deze periode meer topgroei. Dat maakt dat het nu wat drukker is met topwerk. “Iets minder zou mooi zijn.”
Voldoende grof
De grofheid van de geoogste paprika’s is goed, met veel vruchten van boven de 180 gram. “Ook niet te grof. We verwachten voldoende vruchtgewicht te houden de komende zes weken. Daarna kan het echt zomer worden, en wordt het belangrijker om op vruchtgewicht te gaan sturen.”
Aanpassing temperaturen
De afgelopen periode, met lage buitentemperaturen, werd zonlicht vooral benut om warmte in de kas te halen en te houden. Als het in komende periode buiten warmer gaat worden, is de verwachting dat de dag/nacht-temperaturen aangepast zullen worden om de streef-etmaaltemperaturen te kunnen blijven halen.
De etmaaltemperatuur is nu globaal 21,8 graden Celsius. Na een nacht van 18 graden mag het aan het eind van de dag oplopen tot 26,5 graden. Tijdens de nacht wordt het schermdoek nog intensief gebruikt. “Hier in de kop van Noord-Holland zitten we met een noordenwind, en is het nog vrij koud ten opzichte van andere delen van het land. Maar die wind kan elk moment omdraaien. Dan wordt het wel weer warmer.”
Met zonniger dagen is net weer begonnen om overdag wat instraling weg te schermen. “Boven de 700 Watt wordt het kritische punt bereikt dat afschermen aan de orde begint te komen.”
Hogere opname voeding
Het lijkt of de plant meer voeding opneemt dan gebruikelijk in deze tijd van het jaar. “We merken dat we een wat hogere EC moeten geven dan andere jaren. Mogelijk draagt die noordenwind er aan bij dat verdamping niet op zo’n hoog niveau zit, maar de assimilatie nog wel.”
Lage plaagdruk
De plaagdruk zit op een erg laag niveau. Het gewas had al heel vroeg last van luis, maar de aanwezige natuurlijke vijanden houden het prima onder controle. “De biologie overheerst verreweg. Er zit wel eens een plekje luis, maar dan zie je er ook gelijk al parasitering bij.”