Doorgaan naar artikel

‘Twijfel over een handelsverdrag met Canada’

Ooit was Canada het land waar half Nederland naartoe leek te willen. Duizenden landgenoten stapten in de jaren veertig, vijftig en zestig op de boot of in het vliegtuig, op zoek naar een nieuwe toekomst aan de overkant van de oceaan.

Maar die liefde voor Canada lijkt intussen wat bekoeld. Wie de reacties hoort en leest op de mogelijke gevolgen van het handelsverdrag met Canada (Ceta), moet vrezen dat al die emigranten destijds toch echt de verkeerde keuze hebben gemaakt. We hebben alles in Nederland beter geregeld: de arbeidsnormen, de voedselveiligheidsnormen, de dierenwelzijnsnormen en de prijzen voor de landbouwproducten. Althans, dat valt op te maken uit de kritiek op het handelsverdrag. Dat moet de thuisblijvers van weleer dan wel weer blij maken.

Het conceptverdrag met Canada zal desalniettemin in de komende weken van een handtekening worden voorzien, als het aan de regering ligt.

We hebben in Nederland alles beter geregeld: de arbeidsnormen, de voedselveiligheidsnormen, de dierenwelzijnsnormen en de prijzen voor de landbouwproducten.

Kritiek op handelsakkoord met Canada

In de Tweede Kamer en daarbuiten ontstond de afgelopen week groot rumoer, toen bleek dat het verdrag aan ondertekening toe was. In het parlement was van links tot rechts forse kritiek op het akkoord. Het verdrag zou de rechten van de werknemers mogelijk aantasten, het zou de voedselveiligheidsnormen in het gedrang brengen en de bescherming van de publieke diensten zou gevaar lopen. Minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel moest de blaren op de tong praten, om het parlement te overtuigen van het belang van het handelsverdrag met Canada.

Minister Ploumen: ‘Verdrag levert land- en tuinbouw meer op dan het kost’

‘Ploumen erkent dat landbouwsectoren in de knel kunnen komen’

Ze erkende dat een aantal landbouwsectoren in de knel kan komen door het verdrag, omdat de Canadezen in staat zijn scherp te concurreren op het gebied van kippenproducten, varkensvlees en sommige akkerbouwproducten. Maar, zo voegde ze eraan toe, voor andere sectoren zoals de zuivel en de sierteelt, biedt het verdrag juist kansen. En grosso modo levert het verdrag de land- en tuinbouw meer op dan het kost, aldus Ploumen.

Flankerende maatregelen

Opvallend was deze week dat de NVV en LTO uit de coalitie stapten, die tegen het handelsverdrag is. Wat hen wellicht over de streep heeft getrokken, is de belofte van de regering dat er flankerende maatregelen komen. Die moeten de negatieve gevolgen van het akkoord voor de intensieve veehouderij en de akkerbouw verzachten. Het kabinet doet dat onder andere door een extra inspanning te doen voor de export van producten uit die sectoren. Bovendien gaat het kabinet met de sectoren overleggen over de manier om de negatieve gevolgen te beperken.

Het gaat Ploumen echter te ver om de mogelijkheid van financiële compensatie open te houden, zoals CDA en SGP donderdag in een motie vroegen.

Opvallend was deze week dat de NVV en LTO opstapten uit de coalitie die tegen het handelsverdrag is.

Discussie over handelsverdrag is niet voorbij

Het mooie van de discussie over het handelsverdrag is dat ze zeker terugkomt. Want op het moment dat het verdrag moet worden geratificeerd, zal het parlement er andermaal over oordelen. Dan kan er echter geen komma meer aan worden gewijzigd en is het aan het parlement om ja of nee te zeggen.

Melkveebedrijf in Canada. Ooit was dat land bijna een soort beloofd land voor duizenden en duizenden Nederlanders. Maar die liefde voor Canada lijkt wat bekoeld, schrijft Jan Braakman in een opiniebijdrage.
Foto: Rochus Kingmans

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin