Groenten & Fruit Actueel
||

Tweede Kamer legaliseert wietteelt

De Tweede Kamer heeft dinsdag ingestemd met de ‘wietwet’ van D66 waarmee cannabisteelt wordt gedoogd.
Als de nederwietketen gelegaliseerd wordt, kan cannabis  in de top 4 van glasproducten komen. -Foto: ANP

Als de nederwietketen gelegaliseerd wordt, kan cannabis in de top 4 van glasproducten komen. -Foto: ANP

De Tweede Kamer heeft dinsdag ingestemd met de ‘wietwet’ van D66 waarmee cannabisteelt wordt gedoogd.

Het initiatiefwetsvoorstel moet een einde maken aan de praktijk waarbij wiet wel mag worden verkocht in een coffeeshop, maar niet geteeld of aangevoerd.

77 Kamerleden stemden voor en 72 tegen. Behalve D66 waren onder meer PvdA, SP, GroenLinks, 50PLUS, Groep Bontes/van Klaveren (VNL), DENK en de Partij voor de Dieren vóór. Regeringspartij VVD, CDA, PVV, ChristenUnie en SGP waren tegen. Over regulering van de wietteelt wordt al jarenlang gediscussieerd.

Professionele telers

De wietwet heet eigenlijk de Wet gesloten coffeeshopketen. In het voorstel staat dat de productie in principe strafbaar blijft, maar dat professionele telers die zich aan de voorwaarden houden een ontheffing kunnen krijgen. Dat voorkomt strafrechtelijke vervolging. De voorstanders van de wet denken dat door de teelt te reguleren de criminaliteit zal verminderen.

Einde maken aan langdurige impasse

Met de meerderheid in de Tweede Kamer is de wet wel een stap dichterbij gekomen, maar voorlopig nog geen feit. In de Eerste Kamer is er nog geen meerderheid. Ook het kabinet is overigens geen voorstander.

Kamerlid Vera Bergkamp van D66 had de wet ingediend. Zij reageert verheugd: “Dit is een belangrijke stap om een einde te maken aan een impasse die al veel te lang duurt. De Tweede Kamer heeft ingestemd met mijn wetsvoorstel om de wietteelt te reguleren en daarmee komen we tegemoet aan de wens van vele burgemeesters, gemeenten en een groot deel van de Nederlanders die dit ook willen.”

Schijnoplossing

Tegenstanders zijn juist erg teleurgesteld. “Het aannemen van de wietwet is een slecht signaal naar jongeren en hele samenleving. Het is een schijnoplossing voor het drugsprobleem in Nederland”, aldus SGP-leider Kees van der Staaij.

CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg deelt die mening. “Vol overtuiging stemde het CDA tegen de wietwet. Wij doen niet mee aan de normalisering van wat geen ouder voor eigen kind zou wensen”, aldus Van Toorenburg.

Wekelijks up-to-date

Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.

Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers