Doorgaan naar artikel

Tweede Kamer: glastuinbouw beslist mee over extra CO2-lasten

De glastuinbouw beslist zelf mee over het al dan niet deelnemen in een CO2-handelsplatform ETS2 met extra kosten voor CO2-uitstoot. Dat is de uitkomst van een stemming in de Tweede Kamer die alleen als zwaarwegende aanbeveling geldt. Extra maatregelen zullen op tafel komen, omdat de glastuinbouw minder kans maakt de CO2-doelen te halen, bleek donderdag 24 oktober.

Een motie van de ChristenUnie en SGP hierover haalde dinsdag 22 oktober een meerderheid in de Tweede Kamer. De volksvertegenwoordiging is daarmee van mening dat de afspraken die glastuinbouw met het vorige kabinet maakte, leidend zijn. Daarin is deze extra belasting niet meegenomen.

Dat pakket bevat al een aantal zware fiscale maatregelen voor energiebelasting, CO2-heffing en wkk-vrijstelling. Komend voorjaar valt een besluit over deelname van de glastuinbouw in ETS2. De glastuinbouw zou dan mogelijk compensatie krijgen op andere punten, omdat de sector wordt overbelast. De motie roept op de glastuinbouw hierin een bredere stem te geven.

Donderdag werd bekend dat in ramingen voor het energiegebruik door glastuinbouw de kans kleiner is geworden dat de sector haar doelen haalt van 4,3 Mton in 2030. De onderzoekers gaan niet langer uit van een daling van het areaal glastuinbouw, maar wel van een blijvend voordeel voor wkk. Dat zal het energieverbruik raken en in een discussie over ETS komend voorjaar een rol spelen, is de verwachting. 

Geen ETS2, tenzij glastuinbouw wel wil

De motie stelt dat door verschillende bestaande milieuheffingen voor de glastuinbouw ETS2 niet nodig is om de sectorale CO2-doelen te halen. Ook brengt het een onnodige lastenverzwaring met zich mee. Omdat het regeerprogramma van dit kabinet al aangeeft dat de afspraken uit het Convenant Energietransitie Glastuinbouw 2022–2030 leidend zijn, ligt deelname niet voor de hand. ETS2 staat daar namelijk niet in. Niet doen dus, volgens de indieners van de motie: ‘tenzij alle partners in het genoemde convenant hiermee instemmen’, zo luidt de tekst van de motie. Daarmee heeft de glastuinbouw een betere onderhandelingspositie in de gesprekken met de ministeries.    

Brede steun voor motie

Vorige week ontraadde LVVN-staatssecretaris Jean Rummenie de motie nog. “Omdat ik niet vooruit kan lopen op de besluitvorming in het kabinet, die in het voorjaar plaatsvindt. Dat vind ik niet gewenst.” Rummenie sprak zich eerder duidelijk uit tegen de mogelijk nieuwe verplichting voor de glastuinbouw. Bij een bedrijfsbezoek in juli aan de glastuinbouw zei hij:  “De sector heeft al veel op zich genomen om energieneutraal te worden. Het zou niet fair zijn om onderweg zwaardere lasten op te leggen, zeker niet als andere lidstaten dat ook niet doen.”

De motie kreeg steun van de partijen NSC, ChristenUnie, CDA, BBB, PVV, SGP en Ja21.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin