Vijftien van de zeventien glasgebieden in het Westland hebben een neutrale of zelfs goed duurzaam energie-aanbod (meer aanbod dan vraag).
Dat blijkt uit een energiescan en inventarisatie in het Werkboek Westland, waarin provincie Zuid-Hollande en gemeente Westland herstructurering voorbereiden. Alleen in Boomawatering en De Poel is de energievraag groter dan het potentiële aanbod. Dat zijn gebieden waar de gemeente Westland al jaren aan herstructurering werkt en daar al vele miljoenen in stak.
De overheden keken naar de energiebehoefte in de verschillende glasgebieden door bedrijven op teelt in te delen. In de zuidelijke (glasgroente) gebieden is de energiebehoefte het hoogst. Dat is ook het gebied dat het makkelijkst via de warmterotonde is te ontsluiten.
Daarentegen is het energie-aanbod in de Boomawatering en Poel mager. Er wordt gewerkt aan een OCAP-aansluiting, de gebieden liggen ongunstig ten opzichte van de geothermielagen, de afstand tot de mogelijke warmterotonde is groot. Ook zijn er nauwelijks overige externe energiebronnen zoals windmolens, biomassacentrales of zonnevelden aanwezig. Om toch te kunnen voorzien in duurzame energie worden hier binnenkort de mogelijkheden onderzocht voor toepassing van warmteopslag in de ondiepe grondlagen.
Onzeker
De glastuinbouw in het Westland gebruikt gemiddeld 1 procent van het gemeenschappelijke energieverbruik in Nederland, maar de overheden achter dit werkboek wijzen erop dat in 2050 de tuinbouw een volledig duurzame energievoorziening heeft.
Het Werkboek gaat niet in detail in op de duurzame energievormen in het gebied. Er is wel een duidelijk streven van acht geothermieprojecten in vijf jaar, maar tegelijk schrijven de overheden dat de duurzame energievoorziening nog kan wijzigen in de toekomst door technologische ontwikkeling. Ook de ontwikkeling van LED-teelt kan de plannen voor glastuinbouw in het Westland nog sterk veranderen. Als de glastuinbouw onafhankelijk van de zon kan telen, kan dat de toekomstige bouw van kassen beïnvloeden. Hoe die ontwikkeling de herstructurering zal beïnvloeden, wordt niet beschreven.
Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/