Doorgaan naar artikel

Tuinders Made hebben ambitieuze plannen voor duurzamere warmte

Voor het verduurzamen van de warmte uit het bestaande warmtenet (Amernet) naar onder meer Glastuinbouw Made zijn vier geothermiebronnen nodig.

Dat blijkt uit een samenwerkingsovereenkomst van netbeheerder Ennatuurlijk met gemeenten, de provincie, netwerkbedrijf Enexis en warmteafnemers, zoals bewonerscollectieven en tuinders. De overeenkomst staat geagendeerd in de Brabantse procedurevergadering voor provinciale staten volgende week. Het doel is de vier geothermiebronnen voor 2024 te realiseren.

Continuïteit warmtenet

Al jaren voorziet het Amerwarmtenet zo’n 40.000 huishoudens en 500 bedrijven in de omgeving Breda, Tilburg en Made van restwarmte uit de Amerkolencentrale, zo’n 30 kilometer verderop. Ennatuurlijk, eigenaar en beheerder van het Amerwarmtenet, wil het net verduurzamen om de continuïteit van het warmtenet te waarborgen.

In de overeenkomst is ook opgenomen dat CO2-levering wordt onderzocht, een wens van de tuinders zelf. Die kunnen in dat geval meer restwarmte toepassen op eigen bedrijf. Naast de geothermiebronnen wordt gewerkt aan het ontsluiten van restwarmte uit het Moerdijk (haven)complex, wordt een kleinschalige biomassacentrale ontwikkeld en worden meer bedrijven aangesloten op het net om restwarmte te leveren. Ook de ontwikkeling van zonneweides is onderdeel van de overeenkomst.

2040 duurzaam

De partijen hebben een stip op de horizon gekozen: de geleverde warmte is in 2040 volledig duurzaam, voor minimaal 80% decentraal opgewekt. Als eerste stap wordt dit jaar de Amerkolencentrale verduurzaamd door biomassa bij te stoken. Voorlopig zal er nog een centrale bron nodig zijn om een groot deel van de warmte te leveren. Doel is om de centrale bron op korte termijn in ieder geval deels te verduurzamen. Met de overschakeling van kolen naar biomassa in de Amercentrale is daarin al een grote stap gezet. De provincie Noord-Brabant is geen voorstander van biomassabijstook in de Amercentrale, maar verkiest het boven het verbranden van kolen.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin