Een groep glastuinders uit Maasdijk dringt er bij de gemeente op aan betere uitkoopvoorwaarden af te spreken bij de ontwikkeling van bedrijventerrein Honderdland.
Het bestaande bedrijventerrein Honderdland wordt uitgebreid, waarvoor bedrijven worden uitgekocht door ontwikkelaar HOC. In de zienswijzen die de telers hebben ingediend voor een nieuw bestemmingsplan geven de tuinders aan dat er flinke ruimte zit tussen de uitkoopvoorwaarden en wat de telers nodig hebben om te verplaatsen. De telers hebben makelaarskantoor Vollebregt Barten ingeschakeld. Dat kantoor sprak maandagavond 22 mei namens 10 bedrijven een zienswijze in op de hoorzitting over Honderdland fase 2.
Geblokkeerd
Ook bedrijven die niet op de opkooplijst staan, kunnen geblokkeerd raken in de ontwikkelingsmogelijkheden. Eén van de bedrijven wil daarom een verplaatsingsregeling, maar de ontwikkelaar is niet bereid om de daarbij behorende kosten geheel te vergoeden. De waarde van het bedrijf zou 400% te laag zijn geschat. Een tuinder stelde maandagavond dat met een grondprijs van € 45 er geen andere grond in het Westland voorhanden is om verder te telen.
3 jaar voor verplaatsing
De in de zienswijzen genoemde bedrijven hebben minimaal 1,5 tot 3 jaar nodig om naar elders te verplaatsen. Als de onderhandelingen niet tot een akkoord leiden, zal mogelijk via een onteigeningsprocedure worden gewerkt om de grond te kunnen ontwikkelen. De uitgifteprijs zou op € 295 liggen, blijkt uit de zienswijzen.
De gemeente wil het bestaande terrein Honderdland verder ontwikkelen om de tuinbouwdraaischijffunctie te versterken. Daarvoor moet opnieuw 34 hectare worden uitgegeven. Het al afgeronde nieuwbouwproject van Nature’s Pride is daarvan eigenlijk de eerste stap geweest.
Markt trekt aan
De grondverwerving voor fase 2 is al in 2015 opgestart. Sindsdien trekt de markt voor tuingrond aan in het Westland, waar nauwelijks nog een huurkas te vinden is.
Een deel van de tuinders wordt door de gemeente opgekocht, ter plaatse van de verbindingsweg, het grootste deel door HOC.