Doorgaan naar artikel

Tuinders IJsselmuiden willen tweede aardwarmtebron

Glastuinders in de Koekoekspolder in IJsselmuiden willen 50 hectare glas van duurzame energie voorzien. Het huidige aardwarmtenet van 22 hectare wordt uitgebreid met een nieuwe bron. Dat zegt Radboud Vorage, projectleider van Greenhouse Geo Power.

In IJsselmuiden werd in januari 2013 de eerste en tot toe enige aardwarmtebron in de Koekoekspolder in productie genomen. Vanaf circa twee kilometer diepte wordt warm water opgepompt dat via een warmtewisselaar onder meer komkommers, aardbeien en tomaten van duurzame energie voorziet. De Gebroeders Vahl (komkommer), Kwekerij Voorhof (komkommer), kwekerij Van den Belt (tomaat), Kalter Aardbeien en de biologische zadenkwekerij Schreurs hebben samen 22 hectare aan kassen. Daarmee lijkt de eerste aardwarmtebron nagenoeg volledig in gebruik te zijn, zegt Vorage. Om meer glas van aardwarmte te voorzien zal een tweede aardwarmtebron nodig zijn.

Een tweede bron werd in augustus 2012 al aangekondigd. Komkommerteler Wout Limburg was met tomatentelers Jacob en Klaas van den Belt voornemens een tweede bron te starten. Toezeggingen voor subsidies waren er, maar het plan is van tafel, bevestigt Limburg. Over de reden tot dit besluit wilde hij niet uitweiden. Zijn bedrijf is eind vorig jaar mede vanwege de Russische boycot van westerse producten overgenomen en onder een andere naam verder gegaan. De tuinders van de bestaande aardwarmtebron hebben nu vier collega’s gevonden die met hen toch een tweede bron willen slaan. Er zullen twee nieuwe putten komen: een waar het warmte water geoogst wordt, en de injectieput waar het afgekoelde water weer in terugkeert. Wie die nieuwe tuinders zijn, wil Vorage niet zeggen. Vermoedelijk zijn het tuinders die naast of rondom het bestaande aardwarmtenet liggen. In de nabije omgeving zitten onder meer enkele paprikatelers. “Het zou mooi zijn als we nog voor de winter van 2017 de boel draaiende hebben”, zegt Vorage. Het slaan en aansluiten van de nieuwe aardwarmtebron kost tussen de 8 en 10 miljoen euro.

Share this

Afbeelding
Michiel Satink

freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin