Doorgaan naar artikel

Tuinbouw heeft veel te danken aan overleden Nico Koomen

Nico Koomen is overleden op 75 jarige leeftijd. Koomen wordt herinnerd als een van de grondleggers van Naktuinbouw, maar ook geliefd bestuurder voor cruciale evenementen als de Floriade en de Tuinbouwondernemersprijs.

Naktuinbouw laat in een bericht over zijn overlijden zien hoe Koomen bijdroeg aan de eenheid en kwaliteit van de organisatie. Veel mensen herinneren ook zijn stijl. “We herinneren Nico ons vooral als een directeur met veel persoonlijke aandacht voor de medewerkers. Het wel en wee van medewerkers en dat van hun naasten trok altijd zijn aandacht. Daarnaast stond hij altijd open voor talentontwikkeling. Nico was een man van de mooie persoonlijke speeches en verhalen. Van een rotsvast vertrouwen in zijn geloof. En van meningen en opinies, die hij in schrift (zijn columns) duidelijk maakte.”

Naktuinbouw werd dankzij Koomen internationaal expertisecentrum

In 2000 fuseerden keuringsdiensten NAKG (groentenzaden) en de NAKB (sier- en boomkwekerij) in Naktuinbouw. Koomen wist deze dienst uit te bouwen tot een nationaal en internationaal expertisecentrum voor de plantaardige sector. Hij deed dat met John van Ruiten. Koomen had altijd oog voor de ondernemers en de belangen van de sectoren. Zo is hij de grondlegger van bedrijfscertificering, met een grote eigen verantwoordelijkheid voor bedrijven in kwaliteitsbeleid.

De sleutel om de drie sectoren (boomkwekerij-, sier- en groentegewassen) in één organisatie te krijgen, was elk een sectorbestuur te gunnen. Koomen zei later dat hij deze sectorraden met geduld bejegende en zo hun eigen geluid liet horen. Vanaf de fusie kreeg Naktuinbouw vleugels en ontwikkelde zich tot een expertisecentrum. Zo was hij nauw betrokken bij het Europees systeem voor de toelating van groenterassen.

Nico Koomen betekende voor de ontwikkeling van de tuinbouwkeuringsdiensten heel veel. In totaal was hij bijna 40 jaar directeur, eerst van NAKG (groentenzaden) en na de fusie in 2000 tot 2012 bij Naktuinbouw. Hij was initiatiefrijk, bestuurlijk doortastend en volhardend in de uitbouw van de organisaties, stelt de keuringsdienst. Onder zijn leiding ontstond een internationaal opererende organisatie.

Koomen kreeg hoge onderscheiding

In 2012 werd Koomen bij zijn pensionering benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau, een hoge onderscheiding voor een nationale of zelfs internationale bijdrage aan de samenleving. Zijn bijdrage aan de tuinbouw ging daarna nog onverminderd voort. Hij bleef voorzitter van de stichting Tuinbouw Ondernemersprijs en de Nederlandse Tuinbouwraad, en droeg daarmee veel bij aan twee toonaangevende evenementen in tuinbouw: Floriade en Tuinbouwondernemersprijs.

Daarnaast was hij bestuurslid van het tuinbouw-certificatie bedrijf MPS-ECAS in het Westland, en commissaris bij verschillende zaadbedrijven. Ook was hij commissaris bij de GOM, Greenport Ontwikkelingsmaatschappij in de Bollenstreek.

Hij was ook betrokken bij de totstandkoming in 2017 van de Seed Experience op het buitenterrein van het Zuiderzee Museum in Enkhuizen. Op de website van die organisatie (Sow tot Grow) staat nog een recente essay van Koomen over de geschiedenis van de kwaliteitsdienst, rassenonderzoek en kwekersrecht. Koomen was nog zeer betrokken. Zo schrijft hij daar te verwachten dat de Europese Commissie duurzaamheidszaken in rassenonderzoek zal toevoegen.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin