In de tuinbouw wordt cybersecurity op dit moment niet standaard meegenomen bij het ontwikkelen van nieuwe innovaties.
Binnen de Topsector Tuinbouw en Uitgangsmaterialen zijn stappen gezet, maar voor een volgende stap, zoals structurele informatiedeling, is hulp nodig. Dat blijkt uit het TNO-rapport Verkenning Cybersecurity Informatiedeling Topsectoren.
De tuinbouw is geen vitale sector als chemie of energie, waar veel strikter beleid bestaat voor cybersecurity. Dat beleid zouden ook niet-vitale sectoren als tuinbouw moeten overnemen. Binnen die vitale sectoren bestaan Information Sharing and Analysis Centres (ISAC’s), waar informatiedeling over cybersecurity plaatsvindt.
Een nooit gelopen race
Het TNO-rapport borduurt voort op een eerdere studie dit voorjaar van het Rathenau instituut. Die maakt duidelijk dat Nederland als een van de meest ICT-intensieve economieën ter wereld een aantrekkelijk doelwit is voor cybercriminelen, cyberspionnen en andere hackers. De titel van de studie, ‘Een nooit gelopen race’, wijst op de continue wedloop tussen aanvaller en doelwit. Sectoren zullen in die wedloop verwikkeld blijven.
Onafhankelijk kennis- en adviescentrum
De TNO-onderzoekers adviseren in hun rapport een onafhankelijk kennis- en adviescentrum voor mkb-bedrijven op te zetten. Daarnaast moeten vitale sectoren, bijvoorbeeld die op het gebied van energie, telecom en financiën, afspraken maken over een jaarlijkse hacktest. Bovendien moet er gekeken worden of de huidige toezichthouders zoals de Autoriteit Consument en Markt en het Agentschap Telecom binnen hun huidige mandaat kunnen optreden tegen onveilige producten.