Doorgaan naar artikel

‘Trouwen, niet meer standaard alles samen delen’

Het huwelijk in gemeenschap van goederen is vanaf 1 januari 2018 niet meer het standaard bruiloftsarrangement. Vanaf die datum wordt elke nieuwe echtelijke verbintenis gesloten op huwelijkse voorwaarden.

Wie toch wil trouwen in gemeenschap van goederen, moet dat apart regelen bij de notaris. Nu is dat nog andersom. Driekwart van de huwelijken wordt op dit moment gesloten in gemeenschap van goederen.

Boeren trouwen standaard op huwelijkse voorwaarden

Het is een grote wijziging. Al geldt dat niet voor de meeste ondernemers en zeker niet voor de meeste boeren. Boeren trouwen standaard al op huwelijkse voorwaarden. Dit met het oog op de beperking van ondernemersrisico’s (faillissement) voor de niet-ondernemende partner. En natuurlijk speelt ook de bescherming van het familievermogen een grote rol. Het is in de meeste gevallen niet de bedoeling dat door te trouwen de helft van het familievermogen aan de ‘koude kant’ toekomt. Zolang alles goed gaat, is er geen vuiltje aan de lucht. Maar stel dat het huwelijk een teleurstelling wordt en er in de echt wordt gescheiden. Dan zou het zomaar kunnen dat het bedrijf verkocht moet worden om de ex uit te kunnen betalen. Dat kan echt niet de bedoeling zijn.

‘Het is in de meeste gevallen niet de bedoeling dat door te trouwen de helft van het familievermogen aan de ‘koude kant’ toekomt’

Wat wijzigt?

Wat gaat er nu veranderen? Vanaf 1 januari 2018 trouw je niet meer automatisch in gemeenschap van goederen. Wil je dat wel dan moet je huwelijkse voorwaarden maken waarin je dat bepaalt. Het nieuwe systeem houdt in dat je trouwt in een beperkte gemeenschap van goederen. Dat wil zeggen dat bezittingen en schulden die vóór het huwelijk zijn gemaakt niet meer worden verdeeld na een scheiding. Ook erfenissen en schenkingen vallen er automatisch buiten, behalve als er in het testament of bij de schenking een insluitingsclausule van toepassing is verklaard. In dat geval moeten schenkingen en erfenissen bij scheiding worden verdeeld. Kortom, met de komst van de nieuwe wet worden alleen de bezittingen en schulden die tijdens het huwelijk zijn verkregen gedeeld.

Voor de boer verandert niets

Ondanks het gewijzigde systeem blijft voor de gemiddelde boer het opmaken van huwelijkse voorwaarden een must. Weliswaar wordt er standaard op huwelijkse voorwaarden getrouwd maar hierbij word er echter onvoldoende rekening gehouden met de speciale positie van de agrarische ondernemer. Denk daarbij alleen al aan de waardeontwikkeling van de landbouwgrond tijdens het huwelijk. Aan wie komt die toe? Al met al zaken om bij stil te staan en goede afspraken over te maken. Voor de agrarische ondernemer verandert er wat dat betreft niets.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin