Doorgaan naar artikel

Trends komen en gaan

De meeste trends die komen, zijn ook weer gegaan. Toen we zo’n 25 jaar geleden te maken kregen met wateroverlast, werd oplossing gezocht door op het water te gaan bouwen. Drijvende huizen, stallen en ook kassen.

Drijvende huizen zijn er al eeuwen en noemen we woonboten en er zijn er de laatste jaren geen drijvende Vinex-wijken bijgekomen. Gewoon te duur. Naar mijn weten is er één drijvende stal in Rotterdam, die af en toe in het nieuws is als er een koe overboord sodemietert.

Drijvende kas

En tuinbouwland had tot kort zijn drijvende kas, die lag naast de bloemenveiling in Naaldwijk, naar huidige en ook vroegere maatstaven niet groter dan een hobbykas. Niet dat er ooit in geteeld is, maar deze werd gebruik als vergader-/expositieruimte. Na jaren leegstand is hij nu verkocht. De kas is ontmanteld en elders opgebouwd, het vlot milieuvriendelijk gesloopt.

Stadslandbouw

Local for local was ook zo’n trend. Of nog beter stadslandbouw. We moesten voedsel gaan verbouwen daar waar die opgegeten werd. Midden in de stad. Liefst lekker hoog op kantoor- en bedrijfspanden alwaar de wind met een storm nog wat harder waait. Ziet je het voor je? Steenwol, kunstmest, plant en dergelijke omhoog en groenten naar beneden en dat allemaal in de lift tussen het kantoorpersoneel. Op een enkel bewonersinitiatief op een braakliggend terrein na is dit niks geworden.

Zoveel verdienen dat je in één keer de gehele verduurzaming kan financieren

Vertical farming

In het verlengde van die local for local stadslandbouw moesten we ook aan de gang met vertical farming, in goed Nederlands, gestapeld telen. Dus meerdere lagen gewassen boven elkaar in een geconditioneerde ruimte op water met alleen kunstlicht. Nog afgezien of de gemiddelde consument hierop zit te wachten, komt dit teelt- en geldtechnisch ook nog niet echt van de grond. Misschien geschikt voor bijvoorbeeld de rijke Golfstaten waar het niet uitmaakt of een krop sla €1 of €8 kost. Maar ik zie vertical farming nog niet concurreren met de Europese vollegrond- en kasteelt.

Maar nadat ik de vorige Groenten & Fruit gelezen heb, zie ik een nieuwe trend aankomen. Zoveel geld verdienen aan het energieverhaal dat je in één keer de gehele verduurzaming kan financieren. Of is dit allang aan de gang en loop ik hopeloos achter?

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Bert Doelman

courgetteteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin