Doorgaan naar artikel

‘Trekker op waterstof is goede kanshebber’

Loonwerker Cor Mechielsen uit het Groningse Oldehove heeft zich voorgenomen om – als subsidie wordt toegekend – een John Deere-trekker om te bouwen tot waterstoftrekker.

Een uitdagend project. Waarom dit initiatief?

“Het interesseert me vooral. Fossiele brandstof is eindig, dat roepen we allemaal. Maar een écht praktisch alternatief is er nu niet. Op en den duur moeten we daar wel naar toe. We moeten eerst onderzoeken welke alternatieve aandrijfbron geschikt is. Waterstof lijkt me een goede kanshebber. En ik vind het ook gewoon leuk, zo’n experiment.”

Hoe is het idee ontstaan?

“Binnen ons bedrijf zijn we veel bezig met CO2-reductie. We hebben daardoor een regionale prijs gewonnen voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, en tijdens die competitie ontmoette we de mensen van Holthausen Groep, ook uit Groningen. Zij zijn onder andere gespecialiseerd in gassen. Zij bouwen bijvoorbeeld voertuigen om tot waterstof. Holthausen is ook bekend van de ‘Hesla’, een waterstof-uitvoering van de Tesla-auto. Samen kwamen we op het idee om een trekker om te bouwen.”
Tekst gaat verder onder de foto

Cor Mechielsen overweegt een John Deere-trekker om te bouwen tot waterstoftrekker. - Foto: Jan Willem van Vliet

Cor Mechielsen overweegt een John Deere-trekker om te bouwen tot waterstoftrekker. – Foto: Jan Willem van Vliet

Hoe concreet zijn de plannen?

“We bouwen een bestaande trekker om. Het rekenwerk is al klaar, en de bouwtekeningen ook. De beoogde trekker hebben we al in ons bezit. Zodra subsidie wordt toegekend, kan de bouw dus snel gaan. Maar we zijn ons ervan bewust dat we tijdens de bouw nog wel tegen uitdagingen aan gaan lopen. De trekker krijgt bijvoorbeeld geen elektronische signalen meer vanuit een brandstofmotor, dus er komt nog wat bij kijken. Onze John Deere-dealer wil ons helpen.”

‘Een elektrische trekker moet iedere avond aan de oplader, dat is niet praktisch voor ons’

Waarom waterstof?

“Ik vind elektriciteit niet geschikt voor trekkers met meer dan 50 pk. Zo’n trekker moet iedere avond aan de oplader, dat is niet praktisch voor ons. Daarom gaat mijn voorkeur uit naar waterstof: je tankt de trekker en kunt weer verder werken. We verwachten 8 uur lang op één tank te kunnen werken. Maar waterstof is dan weer lastig op te slaan en te tanken. Daar gaan we voorzieningen voor treffen, en in Groningen kunnen we waterstof tanken.”

Hoe gaat het werken?

“De waterstofmotor gaat een generator aandrijven. Onze 200 pk sterke John Deere-trekker tankt dan waterstof, en wordt elektrisch aangedreven. Het motorvermogen blijft gelijk, maar vanwege de elektromotor krijgen we een veel groter koppel.

Wat gaat dit project kosten?

“De hele ombouw kost meer dan € 300.000. Dat is fors. We hebben een aanvraag uitstaan op subsidie. Ik hoop toch wel 80% gesubsidieerd te krijgen, anders vind ik de investering te groot. We wachten nu op antwoord, en dat kan volgende week zijn, maar ook volgend jaar.”

Share this

Afbeelding
Bob Karsten

redacteur TREKKER

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin