“Het tomatengewas is vegetatiever, waardoor we generatiever moeten sturen”, zegt Johan Noordermeer van Kwekerij Noordermeer in Vierpolders.
Het weer is erg wisselend. Het nieuwe ras (Valerioso – Rijk Zwaan) groeit trager dan de teler gewend is met Brioso (Rijk Zwaan). “We moeten alles uit de kast halen om het vegetatieve gewas, dat makkelijker zwaarder wordt, meer generatief te sturen. We houden een groter temperatuurverschil tussen dag en nacht aan. Overdag met veel zon mag de temperatuur oplopen naar 26 tot 27 graden Celsius. In de voornacht om 18:00 uur gaan we naar 13,5 graden en om 22:00 uur naar 15 graden. In de nanacht vanaf 02:00 uur werken we toe naar 16,5 graden als basis en 17,5 graden bij veel zon. Met deze instellingen pakken we het goed beet. Het bovenste deel van de plant staat er steeds meer open op. Het gewas komt steeds meer naar ons toe zoals we het willen hebben.”
De laatste weken doet het veel op de vrucht, maar dat had wel eerder gemogen
Nog geen vruchtbelasting en kleur
De vruchtbelasting moet nog komen. Door een goede generatieve sturing is dat beter te beheersen. Noordermeer: “De laatste weken doet het veel op de vrucht, maar dat had wel eerder gemogen. De trosgroei is trager. Dat zagen we vorig jaar al bij dit nieuwe ras in de proef. Normaal oogsten we al in week 13, maar nu verwachten we dat we de eerste oogst in wek 14 hebben.” In week 11 is er nog geen kleur op de troscocktailtomaat te bekennen.
Trosbeugelen
In week 11 staat de zevende tros in bloei. In die week is de zesde tros gebeugeld. Dat gaat door tot de achtste tros. De eerste tros is op acht vruchten gesnoeid. De rest van de trossen is en wordt op tien vruchten gesnoeid. “We moeten er veel vruchten vanaf halen, want het ras produceert lange trossen van wel veertien tomaatje. Dan moeten er dus 4 vanaf.”
AC-folie opengeschoven en eruit gehaald
Het vaste AC-folie boven het gewas is op 21 februari opengeschoven, omdat het begon te druppelen. “De buitentemperatuur was hoog genoeg en er werd een week met zachter weer verwacht. Een mooi moment om het AC-folie open te schuiven.” Omdat de teler het folie niet meer dicht heeft hoeven te schuiven, is het in week 12 verwijderd uit de kas.
Watergeven
’s Morgens om 09:30 tot 12:00 uur zijn de druppelbeurten 300 cc. Vanaf 12:00 tot ongeveer 14:30 uur zijn de druppelbeurten 200 cc. De EC is 3,2 en op een mooie dag gaat daar 0,2 vanaf voor de lichtaftrek.
Inzet Macrolophus
In week 6 en 7 is er in totaal 1,5 Macrolophus per vierkante meter uitgezet. Dit om een populatie op te bouwen tegen witte vlieg, Tuta absoluta (tomatenmineermot) en rupsen. Tot nu zijn er geen schadelijke insecten gesignaleerd.
Auteur: Harry Stijger